Организаторите на конференцията Investopia x Salt в Абу Даби, зад която стоят американският финансист и някогашен прессекретар на Белия дом Антъни Скарамучи и ръководителят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, очаквали да посрещнат 1 000 гости по време на двудневното събитие в началото на март.

Вместо това то било посетено от 2 500 души.

“Малко сме преуморени, но това е страхотен знак,” казва пред CNBC един от организаторите. Други пък са подразнени.

“Това са прекалено много хора. Всички идват в Персийския залив, за да просят пари. Злепоставящо е,” казва базиран в Дубай фонд мениджър. И двамата са пожелали анонимност заради професионални ограничения.

Това, че богатите на петрол държави от Персийския залив имат много пари за харчене не е нещо ново.

Десетте най-големи държавни инвестиционни фонда в региона управляват активи за близо 4 трлн. долара, според Sovereign Wealth Fund Institute. Това е повече от БВП на Франция или Великобритания и не включва частните средства.

Приливът от чуждестранни институционални инвеститори и видимият интерес от страна на рискови капиталисти и основатели на стартъп компании в развити сектори, като финтех, дигитална трансформация и възобновяеми източници, обаче показва едно ниво на изтънченост, което сега се забелязва повече от когато и да било, казват играчи от индустрията.

“Преди инвестициите само излизаха от Персийския залив, а сега са в двете посоки; институционални инвеститори идват и инвестират тук,” казва Марк Насим, партньор и управляващ директор в базирания в Дубай инвестиционен парк Awad Capital.   

“Усещането е, че Близкият изток е по-стабилен от Европа в момента,” казва Щефан Хелер, основател и партньор в германската AlphaQ Venture Capital.

“Проблемите на Европа със сигурността и качеството на икономиката се задълбочават. Междувременно, Персийския залив действа ефективно и организирано.”

Фондът на фондовете на Хелер, който инвестира в мегатенденции, като климатични технологии, инфраструктура, здравеопазване и финтех, наскоро е отворил първия си офис в Близкия изток в Абу Даби.

“В ОАЕ и Саудитска Арабия днес се усеща предприемаческа енергия,” казва Хелер. “Виждам потенциала, защото технически разполагате с неограничен капитал и ако имате предприемачи, които идват тук, можете да постигнете огромни резултати.”

Следвайте капитала

С възстановяването на цените на петрола в последните две години държавните инвестиционни фондове от Персийския залив се втурнаха да пазаруват.

Петте най-големи регионални фонда по разходи през миналата година ADIA, ADQ и Mubadala (Абу Даби), PIF (Саудитска Арабия) и QIA (Катар) са мобилизирали общо над 73 млрд. долара само през 2022 г., според данни на Global SWF.

Междувременно, стойността на активите на държавните инвестиционни фондове в световен мащаб пада от 11.5 трлн. долара до 10.6 трлн. долара в периода 2021 – 2022 г., информира Global SWF.

Стойността на активите на обществените пенсионни фондове също намалява на фона на спада на пазарите на акции и облигации.

“Нивото на капитала на много места по света е ниско – западните институционални фондове са до известна степен затруднени. А в този регион има много капитали.

Телефоните ни не спират да звънят,” казва пред CNBC мениджър на инвестиционен фонд от ОАЕ, пожелал анонимност поради професионални ограничения.

Край на „глупавите пари“

И макар много чуждестранни компании отдавна да гледат на Персийския залив като на източник на т. нар. “глупави пари,” някои местни инвестиционни мениджъри, визирайки стереотипа, че богатите на петрол шейхства замерят с пари всеки, който поиска, казват, че инвестициите от региона са се усъвършенствали значително чрез прилагането на по-задълбочена комплексна проверка и селективност, в сравнение с минали години.

“Преди беше много по-лесно някой да дойде, да се представи за фонд мениджър от Сан Франциско и да поиска няколко милиона долара.

Сега местните инвеститори не само са усъвършенствали дейността си, но и има много повече фондове от цял свят – САЩ, Латинска Америка, Европа, Югоизточна Азия, които идват тук, за да набират капитал.

Смятам, че много малка част от тях ще могат да получат пари от региона, тъй като инвеститорите действат много по-селективно от преди”, казва Насим от Awad Capital.

В ОАЕ, по-конкретно, реформите за либерализация, начинът за справяне с пандемията от COVID-19 и готовността да се прави бизнес с всеки, в това число и държави, като Русия и Израел, подобриха имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори.

Саудитска Арабия привлича финансисти с исторически реформи и огромния пазар с възможности на растеж и близо 40 млн. души население, около 70% от които са на възраст под 34 г.

Парите от членуващите в Съвета за сътрудничество в Персийския залив страни все още в голяма степен се насочват към развитите пазари и по-конкретно към САЩ и Европа.

Приоритетните сектори включват енергетика, възобновяеми източници, климатични технологии, биотехнологии, селскостопански технологии и дигитална трансформация.

Подобно на всеки икономически бум, свързан със суровини, богатствата подлежат на промяна. Не толкова отдавна пандемията свали цените на петрола до многогодишни дъна, принуждавайки правителствата от Персийския залив да ограничат разходите и да въведат нови данъци.

Саудитска Арабия и ОАЕ, по конкретно, инвестират сериозно в диверсификация на икономиките си с дългосрочен хоризонт.

“Музиката ще спре, ако цената на петрола падне дотолкова, че някои суверенни инвестиционни фондове бъдат принудени да използват резервите си, за да подпомагат правителствата, което е много малко вероятно, или пък ако има някакъв геополитически риск, като война или въстания", казва Насим.

“Ако цената на петрола падне, генерираните излишъци, които обикновено се насочват към държавните инвестиционни фондове, очевидно ще бъдат ограничени, а това ще ги принуди да намалят инвестициите си и да се ограничат до активите, които генерират по-висока доходност,” допълва Насим.

Той обаче отбелязва, че не всички държавни инвестиционни фондова имат еднакви ограничения, когато става въпрос за инвестиционната стратегия.

За онези компании, които търсят инвестиции от дълбоките джобове на Близкия изток, е разумно да го направят, докато музиката все още свири.