Мейо Гилбърт Макнийл от Денвър, Колорадо, може да получи ефективна присъда, ако бъде признат за виновен по обвинение, отправено към него за измама със спортни сувенири.

Според местния прокурор, Макнийл е спечелил 800 000 долара от измамните практики и, ако бъде осъден, може да посрещне 100-годишнината си в затвора, пише електронното издание Entrepreneur. 

Макнийл използвал фиктивна самоличност и фалшиви баскетболни картички на известни играчи. Предполага се, че той и негов съучастник са търгували със сувенирите в продължение на четири години - от 2015 до 2019 г. Мъжът е арестуван от полицията тази седмица. 

Федералните власти смятат, че Макнийл е направил фалшификатите си достатъчно убедителни, като се е снабдил с пластмасови рамки и специализирани етикети за оценка от известна колекционерска фирма за удостоверяване. 

Сред примерите е фалшива "новобранска" картичка на Майкъл Джордан от 1986 г. с фалшива оценка „10 от 10“, която той продава за 4500 долара. Сред фалшификатите има чифт ценни картички на легендарния играч от Американската футболна лига Том Брейди.

Според прокуратурата, Макнийл е ръководил "дългогодишна и широкообхватна схема за измама на спортни ентусиасти".

Според заместник-главния директор на ФБР Майкъл Дрискол, Мейо Макнийл е измамил колекционерите на спортни сувенири с повече от 800 000 долара, като умишлено е представил погрешно автентичността на картите, които е продавал.

Макнийл е изправен пред обвинения в заговор за извършване на измама и ако бъде осъден, може да се окаже, че ще излежи остатъка от живота си в затвора.