Доларът поевтиня рязко в началото на седмицата, след като пазарните участници масово преоцениха очакванията си за движението на лихвените проценти в Съединените щати.

След фалита на Silicon Valley Bank много от анализаторите и инвеститорите прогнозират, че правителството и централната банка ще трябва да се намесят, ако искат да избегнат по-мащабна банкова криза. 

А това означава, че по всяка вероятност темповете на повишение на лихвите няма да са толкова високи, колкото се очакваше до момента. 

Щатският долар отчете рязък спад спрямо останалите водещи валути, като доларовият индекс, който следи движението на "зелените пари" спрямо кошница от шест основни парични единици, поевтиня с 0.8% в сутрешната търговия. 

Към момента едно евро се разменя за 1.0719 долара, или с 0.7% над петъчните нива. 

Министерството на финансите на САЩ и Фед обявиха през уикенда спешни мерки за финансиране на банковия сектор след внезапния колапс на SVB.

Белият дом също така обяви, че ще гарантира, че вложителите в банката ще получат депозитите си.

Цената на петрола се повиши в първата търговска сесия за седмицата, тъй като възстановяването на китайското търсене и по-слабият долар подкрепиха суровините.   

Фючърсите на петрола от сорта брент се повишиха с 0.23%, до 82.97 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол добавиха 0.26% до 76.88 долара за барел.

Златото поскъпна с близо процент в сутрешната търговия - до ниво от 1884 долара за барел. 

На пазара на криптовалутите биткойнът се повиши с над 10%, до ниво от 22 4429 долара за барел.