Една от най-мощните акселераторски програми - Plug and Play, ще посети България с цел проучване на екосистемата в региона.

Експерти на компанията ще са в София между 22-24 март, за да проучат бъдещи възможности и партньорства.

Миналия ноември делегация от ЕС, включително европейския комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, посети централата на Plug and Play в Силициевата долина.

Tя беше впечатлена от техните постижения, като ги посъветва да проучат българската бизнес среда.

Plug and Play е глобална платформа за иновации, основана от Саид Амиди, целяща да свърже инвеститори на ранен етап, стартиращи фирми и най-големите корпорации в света.

Централата на фирмата е базирана в Сънивейл, Калифорния - центъра на Силициевата долина, и има повече от 40 офиса в над 20 страни.

Основната цел на Plug and Play е провеждане на корпоративни иновационни акселераторски програми за стартъпи по целия свят.

Компанията по същество е екосистема, която през последните 16 години обединява над 35 000 стартиращи компании, над 500 световни корпорации, фондове за рисков капитал, университети и правителствени агенции.

Plug and Play беше инвеститор на ранен етап в Google, PayPal, Dropbox, LendingClub, N26, Soundhound, Honey, Kustomer и Guardant Health.

Групата от експерти, които ще посетят България, включва:

Plug and Play


  Наталия Олсън-Уртечо - предприемач, експерт по обществена политика и градско планиране.

  Тя е директор в Plug and Play по въпросите на правителствения сектор.

  Била е в Консултативния съвет за иновации на САЩ, като съветник в администрацията на президента Обама.

Plug and Play

Алфредо Гомес Сория ръководи в Plug and Play корпоративния сектор за Европа от 2019 година.

Той работи с водещи компании, насърчавайки предприемачеството в Европа и трансграничните инвестиции.

Партньор и организатор на тази визита е Български център по предприемачество - фондация в обществена полза, която има различни проекти в България в сферата на икономиката, финансите, образованието, медицината и културата.