Американо-хърватският бизнесмен Дарко Мат Сертич, инвестира в хотел, за да могат служителите от компаниите му в Хърватия да почиват безплатно.

Сертич купува хотел Ablana в малкото крайбрежно селище Ябланац преди две години с единствената цел да осигури място за почивка на служителите си, пише Tportal.

Хотелът който разполага с 26 стаи, е построен през втората половина на 90-те години на миналия век и работи до 2010 г., след което е затворен.

„Беше в ужасно състояние. Обрасъл с бурени, в него живееха диви животни, а стаите бяха тоалетни за всички къпещи се на близкия плаж. Но всичко може да се коригира, освен местоположението. Когато нещо е на отлично място, тогава има смисъл да работите здраво по него“, казва Сертич пред Tportal.

Той ремонтира всички стаи, поставя нови инсталации за битови услуги, изгражда нова кухня и я оборудва с най-съвременни уреди. На покрива на хотела пък са монтирани слънчеви панели.

„Миналата година посрещнахме първите служители на почивка, а тази година новият сезон започва от Великден“, казва Сертич.

Бизнесменът се мести от родния си Сисак в САЩ в средата на 80-те години. Той работи в Силициевата долина и основава Applied Ceramics през 1994 г.

Компанията е производител на керамични, кварцови, силициеви и сапфирени резервни части, предназначени за промишлеността.

Сред най-големите клиенти на Applied Ceramics, произвеждаща и керамични компоненти за машините, изработващи микрочипове, са Intel, Samsung, Philips и тайванската TSMC.

През 2008 г. Сертич пренася компанията в родния си град Сисак и отваря завод там. В рамките на същия индустриален комплекс той открива Kul IN - кулинарен институт, който обучава студенти от всички краища на света.

Сертич е основател и на PISAK - стартъп инкубатор, който помага на местни предприемачи, а през 2018 г. стартира производството на слънчеви модули в компанията Sunceco.

В Хърватия бизнесменът дава работа на около 200 души. Купува хотела, за да им осигури безплатна почивка, а за участниците в кулинарното си училище - стаж през лятото.

„Когато правиш добро на хората, те ти го връщат десетократно. Мисля, че задачата на работодателя е да организира приятен и хармоничен живот на всички, които участват в дейността на компанията. Работникът, който прекарва повече време на работа, отколкото със семейството си, трябва да се чувства щастлив“, заключава американо-хърватският предприемач.