Американските акции отчетоха повишения във вторник, след като данните за инфлацията и постепенното успокояване на ситуацията в банковия сектор върнаха увереността на инвеститорите.

И трите основни борсови индекса затвориха "на зелено", като S&P 500 и Dow Jones Industrial Average добавиха по над 1% към стойността си, а технологичният Nasdaq скочи с 2%.

Финансовите акции възстановиха част от загубите, предизвикани от фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank, като банковият индекс на S&P 500 регистрира ръст след най-силния си еднодневен спад от юни 2020 г. насам. 

Индикаторът KBW Regional Banking пък се повиши с 2.1%.

Страховете от банковата зараза бяха успокоени във вторник, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън даде уверения, че кризата ще бъде овладяна.

Междувременно, данните за инфлацията в САЩ показаха известно "охлаждане" на ръста на потребителските цени през февруари до ниво от 6%, което до голяма степен беше в съответствие с пазарните очаквания.

Въпреки това, инфлацията все още остава доста над целевото ниво на Федералния резерв от 2%.

Всичките 11 основни сектора в широкия борсов индекс S&P 500 приключиха последната сесия с повишения, като най-силен ръст отчетоха книжата на комуникационните компании. 

На стоковите пазари тази сутрин петролът също възстанови малка част от загубите, натрупани през последните дни. 

Организацията на страните износителки на петрол повиши прогнозата си за растежа на търсенето на петрол в Китай през 2023 г. поради облекчаването на ограниченията на COVID-19 в страната.

Китайските рафинерии са преработили с 3.3% повече суров петрол през първите два месеца на 2023 г., в сравнение със същия период година по-рано, стимулирани от политиката за износ на горива. 
 
В сряда сутринта фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1.4%, до ниво от 72.34 долара за барел, а тези на сорта брент добавиха 1.3% до 78.47 долара за барел.