Димитър Баирев е част от екипа на IBM повече от 17 години. Заемал е различни роли, свързани с управление на проекти, снабдяване и поддръжка. Към днешна дата ръководи Клиентския Иновационен Център на IBM в страната.

Ето какво разказа Димитър Баирев пред Darik Business Review за дейността на компанията в България и развитието на нейния екип.

Имате ли планове за въвеждане на нови технологии и разширяване на центъра?

Да - в нашата организация винаги се опитваме да бъдем на “върха на вълната” и да следваме най-новите и най-добрите тенденции на пазара.

Уменията на екипa са наш основен приоритет и имаме планове за развитие в тази област - за да сме сигурни, че нашите хора са най-добрите, както от техническа, така и от клиентска гледна точка. 

IBM е компания, известна с предоставянето на изключително високо ниво на обслужване в световен мащаб, но това не се постига лесно – трябва да продължим да инвестираме в нашите хора, за да сме сигурни, че ще продължаваме да изпреварваме конкуренцията.

Също така развиваме и Академичната програма на IBM, чрез която разработваме различни проекти, целящи да помагат на студентите да развият своите умения, изграждайки следващото поколение таланти в индустрията.

Кои са основните предизвикателства по пътя към промяната и как преодолявате тези препятствия?

Необходимостта винаги да бъдеш по-добър не само в сравнение с конкуренцията, но и в сравнение с твоята „вчерашна версия“ е основното предизвикателство – балансирането на безкрайната нужда от нови и по-добри умения с личните приоритети на членовете на екипа е най-предизвикателният елемент, който виждам.

В сърцето на всяка успешна компания е екипът. Какво означава отборът за вас? Какви качества и умения търсите във вашите служители?

Аз лично търся мотивирани, любопитни и адаптивни хора - дори и да нямат технически умения, те са много по-склонни да учат и да вършат по-добра работа от някой, който вече е технически опитен, но не желае да научи повече или да се приспособи.

Като компания, ние непрекъснато развиваме нашите служители чрез проектиране и разработване на вътрешни обучения и програми - Alpha Academy for Leaders, Rise up - Women Leadership Accelerator, програмата SEED (Skills Essential Employee Development), целящи да хармонизират съществуващите умения и знания на екипите в IBM.

Как компанията и нейните лидери се развиват с осъзнаването на факта, че всеки един човек на планетата е еднакво важен?

В голяма организация като нашата, всеки има свое място – от екипа, който определя стратегията, до хората, които се грижат да имаме химикалки, хартия и вода за пиене.

Това е като часовниковия механизъм - някои от частите варират по размер или сложност, но ако дори една липсва, целият механизъм спира.

За щастие, това разнообразие означава, че хора с всякакви умения могат да градят кариера - дори и да не са технически специалисти, уменията за работа с клиенти, хора или проекти могат да означават дългогодишна кариера пред тях.

Какви са плановете на компанията за 2023?

Балансът между успеха на организацията и личното благополучие на екипа – те трябва да вървят ръка за ръка – виждам това като условие за наличието на устойчив модел. След 5 години искаме да бъдем поне толкова значими, колкото сме днес.