Властите в Тайланд търсят метален цилиндър с опасно радиоактивно съдържание, изчезнал от електроцентрала тази седмица, отправяйки предупреждения към обществеността за сериозни рискове за здравето.

Разкритието идва само два месеца, след като Австралия се впусна в търсене на малка радиоактивна капсула, която, в крайна сметка, беше открита.

Но докато австралийската капсула беше изгубена в отдалечен селски район, тайландският цилиндър е изчезнал в много по-населена част на света.

Цилиндърът, с размери 30 сантиметра дължина и 13 сантиметра широчина, изчезва по време на рутинна проверка от персонала на 10 март във въглищната електроцентрала в Прачин Бури - провинция в Централен Тайланд, източно от столицата Банкок.

Използван за измерване на нивото на пепел, цилиндърът е част от силоз и съдържа цезий-137 - силно радиоактивно вещество, което, според учените, може да бъде потенциално смъртоносно, съобщава CNN.

Изследователски екипи и дронове търсят липсващия цилиндър, според изявление на държавния регулатор за радиоактивни и ядрени изследвания в Тайланд. Заместник генералният секретар на организацията Пеннапа Канчана посочва, че са използвали оборудване за радиоактивно локализиране.

„Търсим в пунктовете за рециклиране на отпадъци в района“, казва тя. „Използваме проучвателно оборудване, а в труднодостъпните райони сме изпратили дронове и роботи.“

В издирването участва и тайландската полиция, която смята, че цилиндърът липсва от февруари, но е официално съобщено, че е изгубен от компанията National Power Plant 5 в петък.

Властите са прегледали записите от камерите за видеонаблюдение от завода, но служителите на реда са възпрепятствани от „ограничен изглед“. Не е ясно дали артикулът е откраднат и продаден на пункт за рециклиране или е загубен.

Подобен инцидент имаше в Западна Австралия през януари, когато малка капсула, също съдържаща цезий-137, изчезна на отдалечена магистрала, докато беше транспортирана от мина за желязна руда до депо в Пърт.

След предизвикателно шестдневно търсене, капсулата, в крайна сметка, беше намерена.

Експерти предупреждават за сериозните странични ефекти на Цезий-137. Те призовават хората да не се паникьосват и да върнат предмета, ако го намерят.

Междувременно, става ясно, че повече от два тона естествен уран липсват в Либия. Той е изчезнал от запасите на страната, според Международната агенция за атомна енергия.

Говорител на ядрения надзорен орган посочва, че „приблизително 2.5 тона естествен уран“, съхранявани в 10 варела, е установено, че липсват по време на проверка на 14 март.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси е информирал държавите-членки на агенцията и се работи по откриването на урана.