Швейцарският банков гигант UBS днес е предложил да придобие изпитващата финансови затруднения Credit Suisse за до 1 млрд. долара, информира Financial Times, позовавайки се на запознати източници.

Сделката, която според FT може да бъде сключена още тази вечер, оценява Credit Suisse на около 7 млрд. долара по-малко от пазарната ѝ капитализация при затварянето на борсaтa в петък.  

От изданието информират, че UBS е предложила цена в размерна 0.25 швейцарска франка на акция, която ще бъде платена в акции на UBS. Акциите на Credit Suisse приключиха търговията в петък на цена от 1.86 швейцарски франка за брой. Бързите темпове, с които се водят преговорите означават, че условията по евентуалната крайна окончателна може да се различават.

Смята се, че от Credit Suisse са против офертата, като я определят за прекалено ниска и че тя би навредила на акционерите и служителите, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Credit Suisse и UBS са отказали коментар пред CNBC.

Офертата на UBS идва след като цената на акциите на Credit Suisse записа най-големия си седмичен спад от началото на пандемията от коронавирус, въпреки изявлението, че банката ще получи достъп до заем в размер на до 50 млрд. швейцарски франка от (54 млрд. долара) от Централната банка на Швейцария.

Банката вече имаше проблеми с поредица от загуби и скандали, а миналата седмица пазарните нагласи бяха разклатени отново от фалита на Silicon Valley Bank и затварянето на Signature Bank в САЩ, което доведе до поевтиняване на акциите.

Мащабите и потенциалният ефект на Credit Suisse върху глобалната икономика е много по-голям от този на щатските банки. Счетоводният баланс на швейцарската банка е около два пъти по-голям от този на Lehman Brothers, когато т       я фалира и възлиза на около 530 млрд. швейцарски банка в края на 2022 г. Тя също така е много по-взаимосвързана в глобален план и разполага с множество международни дъщерни дружества. Това прави правилното управление на ситуацията на Credit Suisse още по-важно.

Credit Suisse е изгубила около 38% от депозитите си през четвъртото тримесечие на 2022 г. и обяви в годишния си финансов отчет през миналата седмица, че отливът на средства продължава. Банката отчете 7.3 млрд. швейцарски франка нетна загуба за 2022 г. и очаква “значителна” загуба през 2023 г.