Владимир Кличко е по-малкият от двамата братя Кличко - живите легенди на украинския бокс.

Владимир е роден на днешната дата, 25 март, през 1976 г. в Семипалатинск, Казахстан, който тогава е част от СССР. Днес градът се казва Семей.

Владимир Кличко е внушителен мъж с височина от 1.98 метра и тегло от 109 килограма. Неговата физика и изключителен спортен дух са сред основните причини за феноменалните му успехи в мачовете на Международната боксова федерация, Международната боксова организация, Световната боксова организация и Световната боксова асоциация в тежка категория. 

През цялата си спортна кариера Владимир следва стъпките на своя по-голям брат Виталий, като и двамата проявяват интерес към леката атлетика и спорта още от ранна детска възраст. 

Владимир Кличко последва брат си в аматьорския бокс и когато Виталий губи шанса да се състезава за Украйна на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. поради употреба на стероиди, Владимир заема неговото място в отбора и печели златния медал в супер тежка категория. 

Като аматьор Владимир Кличко печели 134 от своите общо 140 битки. Професионалният му дебют е през ноември 1996 г. в Хамбург, Германия. 

Кличко претърпява загуби с нокаут от американеца Рос Пюрити през 1998 г., от южноафриканеца Кори Сандърс през 2003 г. и от американеца Леймън Брустър през 2004 г., които заплашват кариерата му с провал.

Той обаче успява да се възстанови под ръководството на американския треньор Емануел Стюард и продължава победната си серия, спечелвайки четири шампионски пояса в периода между 2005 и 2011 г.

Серията му завършва с 22 последователни победи през ноември 2015 г., когато Кличко губи титлите си с единодушно съдийско решение от британеца Тайсън Фюри. През 2014 г. той печели мач срещу българина Кубрат Пулев с нокаут в петия рунд. 

През април 2017 г. Кличко губи втората си поредна битка с технически нокаут в 11-ия рунд от друг британски боксьор - Антъни Джошуа. По-късно същата година украинецът се оттегля от бокса с рекорд от 64 победи и 5 загуби. 

Много от двубоите на братята Кличко се провеждат на стадиони, които привличат огромна публика и събират рекордни телевизионни рейтинги в Германия, Украйна и Полша.

Категоричният отказ и на двамата да се бият помежду си затруднява сравнението между постиженията им и определянето на по-добрия. Това е и една от причините, поради които те стават известни като "двуглавия" шампион в тежка категория. 

Братята Кличко са известни с това, че издигат своето представяне и на академично ниво. Всеки от тях притежава докторска степен в спортната наука, откъдето идват и прякорите им - Доктор Стоманен чук (Dr. Steelhammer) на Владимир и Доктор Железен юмрук (Dr. Ironfist) на Виталий.

През 2011 г. излиза и пълнометражен документален филм, посветен на кариерата на двамата братя. 

От 2014 г. Виталий Кличко е кмет на Киев. В началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. братя Кличко са едни от първите публични личности в страната, които застават на фронта срещу окупаторите.