Националният парк Бриони в Хърватия се състои от 14 острова и островчета, разпръснати край югозападното крайбрежие на Истрия.

Бивша луксозна лятна резиденция на покойния президент на Югославия Йосип Броз Тито, той е превърнат в национален парк преди 40 години.

Тито забавлява държавни глави – и голяма част от Холивуд, в разкошна обстановка на главния остров Голям Брион, когато не се укрива в частната си вила.

Когато слезете от лодката след 15-минутно пътуване от малкото рибарско селище Фажана в Истрия, веднага разбирате защо Тито прекарва до четири месеца в годината на това релаксиращо място.

Той обаче не е първият, влюбил се в красотата на Бриони. Изглежда, че римляните са пристигнали първи тук, съдейки по руините на голяма вила в стил рустик с изглед към залива Вериге.

Австрийският индустриалец Пол Купелвизер купува островите през 1893 г. и създава убежище за аристократи и звезди, играещи голф и поло и разхождащите се из изпълнените с аромати средиземноморски градини.

Дори Джеймс Джойс пристига от близката Пула, където живее по това време, за да отпразнува рождения си ден през 1905 г.

Днес имате избор дали да вземете лодката от Фажана за еднодневна разходка или да останете за нощувка в един от трите хотела и трите вили на острова. Ако имате собствена лодка, можете да акостирате в яхтеното пристанище на Голям Брион или в залива Свети Никола на Мали Брион.

След като пристигнете, бързо ще усвоите бавния ритъм на островния живот и ще откриете удивително голямо количество история, събрано на малка площ.

Малко туристическо влакче чака в сенчестото пристанище на Голям Брион, готово да ви отведе на обиколка с екскурзовод около основните забележителности на острова.

Имате опция да го изследвате и сами пеша с помощта на приложението Brijuni National Park или да наемете електрическа количка за голф или велосипед, но трябва да се придържате към определените за целта пътеки.

Както и да решите да обиколите парчето земя, скоро ще се натъкнете на някои от странностите, възникнали, когато не един, а двама мъже създават свой собствен островен рай.

Влакът ще ви отведе покрай голф игрище към сафари парка, из който бродят около 80 тревопасни животни и пауни. Ще видите потомците на същества, подарени на Тито от световни лидери, включително лами и зебри, както и истрийски кози и магарета.

Вдишайте аромата на цветята, докато влакът минава през гора от иглолистни дървета, дъбове и покрай 1600-годишно маслиново дърво. Вековете история ви обграждат, докато посещавате руините на римската вила в залива Вериге и се скитате из оцелелите стени на византийска крепост.

В Музея на Тито фотографски дисплеи показват бившия диктатор с много от неговите гости, включително Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Ще видите и експонати, показващи как Пол Купелвизер успява да превърне острова, сериозно засегнат от малария, в модерно убежище.

Тук е и кадилакът на Тито, подарен му през 1953 г., в който той вози София Лорен и Джоузефин Бейкър из острова. Дори можете да го наемете за 30-минутна разходка, ако приемем, че имате свободни €700.

Вероятно по време на разходките си, а и на затревения тенискорт, ще срещнете елени – властите предпочитат да оставят дивите животни да се грижат тревата, вместо да използват механизирано косене.

Пешеходните пътеки, които се вият около брега, ви отвеждат покрай привлекателни малки заливчета и плажове, предимно каменисти, където можете да спрете за плуване.

Гмуркачите могат да изследват подводния свят на залива Вериге, а каякарите да разгледат съседните острови Мали Брион, Козада и Свети Йеролим чрез организирани екскурзии.

Лятото вдъхва живот на Мали Брион, който иначе е затворен за обществеността – и по-специално културен живот в театър Ulysses. Тук, в атмосферата на Форт Минор от 19 век, през цялото лято се поставят театрални постановки на класически пиеси.

Лодки отиват директно до Мали Брион от Фажана по време на театралния сезон. Ако ви се случи да го посетите в средата на юли, можете да хванете някои от прожекциите на открито, организирани от филмовия фестивал в Пула.

Къде да отседнете?

Можете да избирате от трите хотела, разположени край пристанището на Голям Брион. Хотел Istra предлага двойни стаи от 145 евро на вечер, като в цената са включеви транспорт до острова, както и едно отиване и връщане от архипелага Бриони до Фажана.

Ако предпочитате вила (налични са варианти с две, три и четири спални), цените започват от 1150 евро на вечер.