През четвъртото тримесечие на 2022 г. европейската статистика отчита ръст в цените на жилищата (3.6%) и наемите (2.5%) в страните от ЕС спрямо същия период година по-рано. 

В сравнение с предходното тримесечие, цените на жилищата отчитат първи спад след стартиралото през 2015 г. поскъпване. Понижението за последните три месеца на годината е от 1.5% спрямо края на септември, сочат данните на Евростат.

Наемите продължават ръста си, който обаче е минимален за четвъртото тримесечие - 0.6% спрямо края на третото тримесечие.

Тримесечни изменения

В десет от държавите от съюза цените на имотите продължават своя ръст и през четвъртото тримесечие на годината. Най-голям е той в Хърватия (4.7%) и Румъния (2.5%), докато в Литва се отчита нарастване на цените с 1.9%.

Над 1% е повишението в Полша (1.4%) и Ирландия (1.2%), както и в Португалия, и в Словения, където жилищата са увеличили средните си цени с 1.1 и 1%.

Стойността на имотите у нас е с 0.4% по-висока спрямо тримесечие по-рано, като от НСИ съобщават за стартирал спад в София.

В четири държави от ЕС е налице понижение на цените в две поредни тримесечия. Това са Германия, Дания, Швеция и Финландия.

Годишни изменения

Общо в седем от държавите от ЕС през 2022 г. се отчитат двуцифрени повишения в цените на имотите.

България също попада в тази група със среден ръст за страната от 13.4%, заемайки петата позиция. Преди нас са Хърватия (17.3%), Естония (16.9%), Унгария (16.5%) и Литва (16%).

Сериозен ръст се отчита и в Словения, и в Португалия, където имотите добавят по 11.3 на сто към стойността си.

В четири от страните е налице годишен спад. Това са Финландия (-2.3%), Германия (-3.6%), Швеция (-3.7%) и Дания (-6.5%).