Ако някой се приближи до вас на улицата и ви каже, че срещу 10 лева можете да спечелите луксозно имение, което ще помогне и за набирането на милиони за благотворителност, вероятно ще се запитате каква е уловката.

Но всъщност, подобни невероятни предложения стоят в основата на бизнеса на компании, като Omaze. 

От дебюта си в Обединеното кралство през април 2020 г. организацията провежда томболи, в които, срещу сравнително малка сума пари, можете да спечелите луксозен имот, а избран партньор за благотворителност получава основния дял от печалбите, пише The Guardian.

Точните шансове за победа са неясни – Omaze не публикува точни числа, а шансовете се влошават с влизането на повече хора. Но печалбите са големи и това поддържа интереса достатъчно висок. 

Как работи бизнесът на Omaze?

Популярността на тези тегления илюстрира част от проблемите на жилищния пазар във Великобритания, където жилището се счита за една от най-големите придобивки. Средната цена на имотите в британската столица миналата година е била малко над 730 000 паунда, или 830 000 евро. 

Доскоро Кевин Джонсън, 34-годишен дърводелец от Северен Лондон, не би могъл и да мечтае да се превърне в собственик на луксозен дом. Но той печели къща за 3 милиона паунда в едно от тегленията на наградите на Omaze.

Джонсън и съпругата му Дий, заедно с четирите им деца, скоро ще се преместят в красивия викториански апартамент с четири спални само на 15 минути от мястото, където сега са наели апартамент с три спални.

Като част от наградата, освен покриването на всички такси и данъци по прехвърлянето на имота, семейството печели и 100 000 паунда, които да им помогнат да се установят. 

Джонсън участва в състезанието за къща-мечта от около две години и никога не е мислил, че ще спечели, но е щастлив, че дава пари за благотворителност.  

В деня на тегленето той получава обаждане от екипа на Omaze, от което разбира, че е спечелил нещо, но без да знае точно какво. 

По-късно Джонсън се обажда на съпругата си, за да ѝ съобщи новината. Докато се прибира от работа, тя приема видео разговора, но не на слушалки, а на високоговорител.

„Той използваше глас, който никога не бях чувала преди, той трепереше. Целият вагон в метрото чу какво се е случило и всички аплодираха и ръкопляскаха", разказва тя. 

Какво ще правят победителите с къщите зависи изцяло от тях. 

"Това е тристранно споразумение между тези, които се нанасят в новата къща, тези, които я продават и тези, които я отдават под наем. Победителите имат само 96 часа, за да изискат своите печалби и да се съгласят с правилата и условията.

Ако не отговорят в този срок, те губят наградата, което се е случвало с един от тях", казва главният международен директор на Omaze Джеймс Оукс.

Omaze започва живота си в САЩ през 2012 г. Компанията е основана от Райън Къминс и Матю Полсън, които са възпитаници на Станфордския университет.

Вярвайки, че традиционният модел за набиране на средства за благотворителност е нарушен, те основават Omaze, след като присъстват на благотворителен търг, в който стават свидетели как богаташи наддават по над 15 000 долара, за да седнат до баскетболната легенда Меджик Джонсън на мач на LA Lakers. 

Така двамата предприемачи си задават въпроса какво би се случило, ако можеха да организират томбола с много по-ниска цена, в която да привлекат по-голям брой участници?

Мечти за благотворителност

В началото те започват с изживявания, които не могат да се купят с пари. Например наградата на Omaze за „Междузвездни войни“, предлагаща шанса да участвате в Епизод VII: Силата се пробужда, събира повече от 4 милиона долара за Unicef и получава заявки от цял свят.

Разбира се, компанията среща и критики. През април 2021 г. в САЩ е подаден колективен иск, в който се твърди, че Omaze е нарушила различни закони в Калифорния.

Делото е съсредоточено върху спора дали тегленето е законна лотария или не. От януари тази година Omaze спря бъдещите си операции в САЩ, без да коментира дали решението ѝ е свързано с въпросното дело. 

Стартът на Omaze в Обединеното кралство съвпада с началото на пандемията от COVID-19 през 2020 г. и е посрещнат с цинизъм, което, според Оукс, е голямо препятствие за компанията.  

„Когато купувате от Omaze, вие не купувате материален продукт, но трябва да вярвате, че сме регистрирали вашето участие, че тегленето се провежда честно, че парите наистина отиват за благотворителност и вие наистина ще получите къща, ако спечелите.

Така че има истинска премия за установяването на доверие, поради което сме се регистрирали при регулатора и спазваме кодекса за набиране на средства“, обяснява Джеймс Оукс. 

Първото теглене било за къща в Чешир на стойност около 1 милион паунда. Кратката информация за търга е ясна – Omaze купува къщата, възстановава парите от продажбата на билети и след това дава 80% от всяка печалба на избран благотворителен партньор.

Самата компания все още не е реализирала печалба, въпреки че прибира 20% от нетните приходи. 

„Паднахме на колене и помолихме благотворителна организация да работи с нас по този първи търг“, спомня си Оукс. Teenage Cancer Trust е първата, който казва „да“.

Тя получава 250 000 паунда от постъпленията от първото теглене и се възползва от шанса да работи с Omaze за втори път с продажбата на къща в Марбея, Испания, миналата година. 

Откакто стартира в Обединеното кралство, Omaze е дала повече от 11 милиона паунда на някои от най-големите благотворителни организации в страната, включително British Heart Foundation, NSPCC, болница Great Ormond Street, Dog's Trust и др.

Вече има процес на наддаване, в който благотворителните организации представят своите казуси.

„Получихме 1 милион от тегленето за къщата в Лейк Дистрикт“, казва Луси Скуонс, директор на отдела за набиране на средства в Alzheimer’s Research UK. 

„За благотворителна организация с нашия размер да получи такава сума е напълно трансформиращо. Бяхме в праймтайм часовете по телевизията два или три месеца по Коледа.

Ние просто нямаме такъв вид рекламна мощ и в резултат на това спечелихме повече от 1500 директни поддръжници и успяхме да ангажираме обществеността по начин, по който никога не бихме могли иначе. Всичко това струваше много повече от 1 милион паунда“, смята Скуонс. 

Джеймс Оукс казва, че най-трудното нещо е намирането на подходящи къщи за раздаване. 

Къщи, суперавтомобили или кемпери - можете да спечелите всичко

Но ако Omaze и къщите не ви се струват интересни, има и други алтернативи, пише The Guardian.

Лотарията BOTB (Best of the Best) се провежда от 2000 г. От началото на 2020 г. тя е изцяло онлайн бизнес, в който можете да спечелите всякакви интересни автомобили - от Mini до Lamborghini, в зависимост от цената на билета, който купите. Те стартират от 30 пенса (34 евроцента). 

„Влизат всякакви хора. Те не са комарджии, а хора, които обичат колите и искат да играят. Имали сме хора, за които спечелването на кола е много хубаво нещо и чийто живот ще бъде напълно променен завинаги“, казва търговският директор на компанията Рупърт Гартън.

Победителите могат да изберат парична алтернатива – 80% от стойността на автомобила, като около половината правят точно това. 

Aspire Competitions е друга компания, предлагаща луксозни награди на сравнително ниска цена. От стартирането си през март 2020 г. тя се превръща в синоним на раздаване на кемпери, но също и на телевизори, конзоли за видеоигри, мотоциклети и ретро скутери, оборудване за къмпинг, комплекти електрически инструменти и скъпа козметика.