Ако търсите начин да се разведрите, просто излезте навън.

Това е нещото, което главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук прави.

62-годишният Кук управлява една от най-големите технологични компании в света, с огромна база ревностни почитатели и пазарна капитализация от 2.62 трлн. долара, което поражда натиск и отговорности от най-различно естество.

Излизането сред природата облекчава това напрежение и помага на Кук да рестартира умствено, казва той пред списание GQ.

Това е “прочистващо средство за ума. По-добро е от всичко друго, което бихте могли да правите“, допълва той.

Кук е роден в Мобайл, Алабама, но прекарва последните повече от 20 години в Силициевата долина, където дейности, като планински преходи или карането на каяк, често биват засенчвани от лъскавите кампуси на технологични стартъп компании.

Предишните спирки на Кук в Северна Каролина и Колорадо обаче предизвикват увлечението му по природата.

“Като изключим редките снежни бури или нещо друго, там човек винаги можеше да излезе сред природата,” казва Кук. “Винаги мисля за излети и за нещата, които наистина успокояват ума ми, когато съм тук на работа.”

Излизането извън технологичния балон в залива на Сан Франциско помага, според Кук. “Можете да си направите излет на толкова много различни места в Калифорния. Почти е грях да не излизате навън и да не се наслаждавате на всичко това.”

Лекарите предписват все повече разходки сред природата, понякога заедно с лекарства, за да помагат на пациенти с най-различни симптоми - от тревожност и депресия до стрес и наднормено тегло, според изследване от 2020 г. в International Journal of Environmental Research and Public Health.

Прекарването най-малко на 120 минути на места, като паркове, гори и плажове, се свързва с положителното благосъстояние, най-вече при хора, които живеят в градски райони, според изследване от 2019 г., публикувано в Scientific Reports.

Изследването проследява 20 000 души, които са следили дейността си на открито в продължение на седем дни. Данните сочат, че доброто здраве и благосъстояние достигат пикови нива, след като хората прекарат 200-300 минути навън.

Кук, чието лично състояние се оценява на 1.8 млрд. долара, не е единственият милиардер, който предпочита да прекарва време навън. Опра Уинфри има навик всеки ден да си прави излети и също така е запален градинар.

Марк Закърбърг пише през 2020 г., че понякога ловува в свободното си време, а хобито на актьора и продуцент Тайлър Пери са радиоуправляемите самолети.

Относително лесно е да сте по-съзнателни по отношение на прекарването на време сред природата, казват експерти.

“Дори и ако разполагате само с няколко минути, можете да се разходите или да хапнете навън,” казва Джаред Хоукинс, терапевт и асистент-преподавател в държавния университет на Юта.

“Насочването на вниманието ви към дървета, звука на птиците или полъха на вятъра може да ви помогне да бъдете по-осъзнати и да намали стреса.”

В добавка към градинарството или пикниците в природата, може също така да превърнете в свои хобита излетите, риболова или съзерцаването на звездите.