Има вероятност да сте достигнали до бърнаут, или т. нар. професионално прегаряне, още преди да сте го осъзнали. 

Професионалното прегаряне не е нов феномен. Понятието е създадено през 70-те години на миналия век, за да опише изтощението, което трудещите се изпитват от своята работа, но едва преди три години Световната здравна организация го класифицира официално като трудов феномен, причиняван от “хроничния стрес на работното място, който не е управляван успешно.” 

Професионалното прегаряне обаче може да се прояви в редица симптоми, а всичките те не са очевидни, казва пред CNBC доктор Уенди Сузуки невролог от Нюйоркския университет.

“Може да се чувствате постоянно притеснени, ядосани или просто много, много изморени,” обяснява тя. “Има цяла гама от нервни емоции и физически симптоми на бърнаута.” 

Световната здравна организация смята изтощението, цинизма и намалената продуктивност за едно от най-често срещаните симптоми на професионалното прегаряне. 

Има обаче три ранни признака на бърнаута, които може би пропускате, смята Сузуки: 

  • Прокрастинация 
  • Постоянно разсейване 
  • Апатия 

Нормално е човек да има склонност към прокрастинация или отлагането на вършенето на някакви неща, но ако ви е необходимо повече от обикновеното време, за да вършите нещата на работното си място, това може да означава, че сте подложени на огромен натиск и че мозъкът ви не се справя добре с постоянния стрес или пък че проявявате незаинтересованост към работата, която вършите и просто сте се сблъскали със стена, посочва Сузуки. 

“Всички ние все още се възстановяваме от екстремните промени на работното място и в училище през последните две и повече години,” допълва тя. 

Затрудненията с постоянното разсейване на работното място е друг признак, че вървите към бърнаут. Проучвания сочат, че професионалното прегаряне може да промени веригите в мозъка ви и да направи така че да се концентрирате по-трудно и да не можете да се придържате към нещата за вършене. 

Апатията е един от “най-големите” и на-неразбрани симптоми на бърнаута, казва Сузуки. “Не е нужно да изпитвате онези дълбоки, негативни емоции, за да се чувствате професионално изтощени,” обяснява тя.

“Може да имате и отношение ‘Вече не ми пука’ към нещата, за които ви е било грижа, като работата ви.” Апатията може да се прояви и като липса на мотивация, всеобхватно чувство на притъпеност — сякаш нищо, което правите няма смисъл. 

Една от най-важните стъпки за ограничаването на бърнаута е да осъзнаете какво предизвиква вашите негативни емоции, като гняв, тъга или страх, и да установите кога те се появяват, вместо да ги потискате, казва Сузуки. 

Следващият път, когато изпитват стрес, безпокойство или някаква различна негативна емоция, Сузуку предлага да си зададете въпроса: “Откъде идва това чувство и защо идва сега?”

“Установяването на връзка с по-широк набор от емоции е много важно, защото ако ги потискаме прекалено дълго, те просто се задълбочават и в крайна сметка - ще се отприщят и ще бъдат неуправляеми,” казва тя. 

Сузуку също така препоръчва намирането на терапевт или сертифициран консултант по психично здраве, който може да помогне за свързването на точките между вашите симптоми и основната причина за професионалното прегаряне, както и да помогне за съставянето на план за действие, за да го управлявате.