Последното нещо, което очаквате да откриете във вендинг автомат, вероятно е прясно мечешко месо.

Но обитателите на северния японски град Сембоку могат да се сдобият с деликатеса за 2200 йени (около 15 евро).

Автоматът, поставен пред ресторант Soba Goro близо до жп гара Tazawako, се оказва популярен сред местните жители и туристите, минаващи през града с влака.

Предлагаща месо от местно ловувани диви мечки, вендинг машината привлича постоянен поток от клиенти, откакто започва да работи през ноември миналата година, съобщава вестник Mainichi Shimbun, цитиран от Daily Mail.

Толкова е популярна, че дори жители на Токио, разположен на 560 км от Сембоку, искат да им бъде доставено мечешко месо.

Докато повечето вендинг машини са окичени с изображения на сладкиши и напитки, на тази снимките са различни - на постно и тлъсто мечешко месо.

Дивите мечки - включително черните, са отстреляни в планините близо до Сембоку от членове на местен ловен клуб, преди да бъдат обработени в кланица.

Soba Goro инсталира вендинг машината в опит да превърне мечето месо в основна храна в региона, като поставя ресторанта си на картата за туристите, посещаващи района.

Между 10 и 15 пакета мечешко месо - всеки с тегло 250 гр, се продават всяка седмица, но има вероятност доставките да бъдат прекратени, тъй като ловният сезон за мечки е ограничен.

Говорител на Soba Goro казва, че месото на мечката има чист вкус и не става жилаво, дори когато е студено. „Може да се използва в широка гама от ястия - от яхния до пържоли,“ допълва той.

В Япония има около 4.1 милиона работещи вендинг машини - най-много в света на глава от населението. Месото от мечка не е единственият необичаен хранителен продукт, който се предлага в автоматите в страната - някои съдържат насекоми, включително бръмбари.

През януари тази година японска китоловна компания представи вендинг машини, предлагащи китово сашими, китова пържола и китов бекон в Йокохама с надеждата да съживи продажбите на храна, която отдавна е отбягвана от много супермаркети.

Носейки шапка във формата на кит, президентът на Kyodo Senpaku Хидеки Токоро поздрави потенциалните клиенти в най-новия „безпилотен магазин“ на фирмата – трио автомати в Мотомачи, луксозен търговски район, дом на модни бутици и занаятчийски пекарни.

Компанията наскоро създаде два подобни обекта в Токио, като планира да отвори четвърти в западния град Осака следващия месец, надявайки се бройката на машините й да нарасне до 100 през следващите пет години.

Продуктите в продажба съдържат главно китово месо от животни, уловени в Япония, посочва говорител на компанията, като цените варират от 1000 йени (около 7 евро) до 3000 йени (около 20 евро).

Активисти за правата на животните обаче определят хода като „циничен продажбен трик“.

Астрид Фукс от Whale and Dolphin Conservation посочва, че „този най-нов циничен трик за продажби идва в момент, в който Агенцията по риболова в Япония се стреми да разшири националните квоти за улов на китове – и евентуално да увеличи списъка с видове, които могат да бъдат ловувани.“

Консумацията на китово месо в страната е намаляла от 60-те години на миналия век, тъй като по-традиционните предложения - включително свинско, пилешко и говеждо, са станали по-достъпни.