Доларът може да продължи да поевтинява. Това е прогнозата на най-добре представилата се компания за прогнози на валутните курсове.

Италианската MPS Capital Services Banca per le Imprese SpA, част от банковата група, включваща в себе си Banca Monte dei Paschi di Siena SpA оглави класацията на Bloomberg за най-добри прогнози през първото тримесечие на 2023 г.

Главният анализатор на MPS Лука Манучи предупреди, че „зелената валута“ може да загуби до 5% спрямо други валути през втората половина на 2023 г.

Прогнозата се базира на очакванията, че щатската икономика може да изпадне в рецесия поради агресивното повишение на лихвите от страна на Фед в последната година. Това би довело до охлаждане на икономиката и намаляване на инфлацията в идните месеци.

Доларовият индекс губи 1.6% от стойността си от началото на годината и вече е на 10 на сто под рекордните си нива от миналия септември.

„Очакваме, че щатската икономика ще навлезе в рецесия до края на 2023 г.“, каза Манучи.

Фалитът на няколко регионални банки, на фона на затегнатата монетарна политика, също би повлиял за охлаждането на икономиката и поевтиняването на американската валута.

Според Манучи, Фед ще повиши лихвите още веднъж с 25 пр. п., докато Европейската централна банка може би ще прибегне до още две увеличения.

Прогнозата на MPS е, че щатския долар може да загуби нови 3% спрямо еврото в следващите месеци.

До края на 2023 г. доларът може да поевтинее до 120 йени, спрямо настоящите близо 132 йени.