Един от най-ранните и големи поддръжници на движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) или в превод "Финансова свобода, ранно пенсиониране" съобщи, че се завръща на работа повече от 10 години, след като се пенсионира.

Сам Догън обяви, че се оттегля от корпоративния свят през 2012 г., когато е на 34-годишна възраст. По това време той притежава 3 млн. долара. Днес, малко повече от десетилетие по-късно, той е решен да се завърне на работа.

Повече за решението си той разказва в блога му Financial Samurai, който поддържа от 2009 г. насам.

В последните години читателите ми следяха отблизо семейството ми - спестяването на пари, пенсионирането ми, раждането на децата ни, писането на книга и т.н., пише той.

Има няколко причини за завръщането му на работа, според него. Първата е тях е, че инвестиционното портфолио на семейството е отчело сериозен спад през миналата година.

Втората е липсата на работната обстановка. Според Догън, ранното пенсиониране е страхотна възможност, но също така човек може да се почувства доста самотен.

Но най-важната причина е, че семейните приходи не са достатъчни, за да плаща за образованието на децата си.

Когато Догън и жена му се пенсионират, те дори не са сигурни, че искат деца. Днес тимат две деца, а отглеждането им в Сан Франциско е доста скъпо, дори и ако печелиш стотици хиляди долари от инвестициите си.

Пред Fortune той посочва, че пасивните им доходи на година се равняват на между 80 и 200 хиляди долара.
 

„През 2012 г. решихме да се пенсионираме и да водим скромен начин на живот. Планирахме да помагаме във фермата на баба ѝ, да продаваме манго и папая на местните супермаркети и да се храним с парите, които печелим“, казва той.

През 2017 г. се ражда синът им, а две години по-късно и дъщеря им. Животът на семейството бързо се променя, а с това и разходите им, които нарастват многократно.

Някои хора обаче могат да оспорят факта, че Догън изобщо се е пенсионирал. Той управлява инвестициите и имотите си, консултира стартъп компании, пише за своя блог и дори издаде книжа през последните 10 години.

“През 2017 г. обещах, че ще остана у дома в следващите 5 години, за да отделям повече време на сина ни. След като се роди и дъщеря ни, удължих периода с още една година, за да ѝ отделя и на нея същото време.

След три и половина години у дома с нея, вече не мога да продължа да го правя. Спадът на индекса S&P500 през 2022 г. се отрази негативно на портфолиото ни. Добре през изминалата година се представиха само имотите ни, които са заети с наематели с годишни договори.

Повишенията на лихвите от страна на Фед по всяка вероятност ще доведат до 10% спад в цените на имотите до края на 2023 г.“, посочва Догън.

Това, както и стартирането на детска градина от дъщеря им, според него, обезсмисля стоенето му у дома. Вместо това, той е решен да се завърне на работа, за да може да продължи да изкарва пари, с които след време да плаща за образованието на децата си.

Според изчисленията му, за да могат и двете им деца да посещават добър университет, ще трябват около 1.5 млн. долара.

“Бъдещето невинаги ще се развива, според плановете ви. Бъдете гъвкави“, съветва той.

Догън казва, че в последните 10 години е опитал всичко, което иска. Той обожава НБА и планира от октомври да започне работа във видео отдела на Голдън Стейт Уориърс. Годишната му заплата ще е 40 000 долара.

„Не е много, но потенциалът е огромен", допълва той.