Деликатна порцеланова купа с диаметър около 11.4 см беше продадена за повече от 25 млн. долара по време на седмицата на китайското изкуство в Хонконг.

Описвана от аукционна къща Sotheby's като "много важна", антиката произхожда от рядка керамична група, украсявана в императорските работилници в Пекин през 18 век.

Тя е произведена по времето на император Йонджън, който управлява Китай от 1722 до 1735 г. (въпреки че емайлът й вероятно е подновен малко след смъртта му).

Част е от традиция, известна като falangcai (или "чужди цветове") - име, давано на порцелан, произхождащ от императорските пещи, но емайлиран от занаятчии в Забранения град в Пекин.

Достигайки цена от 198.2 милиона хонконгски долара (25.3 милиона долара) в събота, купата изобразява две лястовици, цъфтящо кайсиево дърво и върба.

Дизайнът включва и откъс от стихотворение, за което се смята, че е поръчано от предшественика на Йонджън от династията Мин - император Уанли.

Експертът по керамика Реджина Крал посочва, че мотивите с птици и цветя са популярни в този период. Тя описва изкуството върху купата, като "връх на рисуването върху порцелан, артистичност, която никога не е надмината".

Този вид предмети са правени в Пекин в много кратък период от време, казва Крал, добавяйки, че повечето от тях в момента се съхраняват в Дворцовия музей в Тайван.

Купата за първи път се появява в колекцията на базирания в Шанхай корабен търговец капитан Чарлз Осуалд Лидел в края на 19 век. Тя е част от двойка купи, разделена през 1929 г., когато всяка от тях е продадена за 9 400 долара в днешни пари.

"Близнакът" на купата сега се съхранява в Британския музей в Лондон, допълват от Sotheby's.

Продадената в събота, междувременно, преминава през няколко собственика, включително американската социалистка Барбара Хътън.

Съвсем наскоро е придобита от бизнесдамата и колекционер Алис Ченг, която я купи за рекордните тогава 151.32 милиона хонконгски долара (19.3 милиона долара) през 2006 г.

Експонатът е сред забележителните лотове в пролетната серия търгове на Sotheby's в Хонконг, отбелязващи 50 години от началото на дейността на аукционната къща в Азия.

Продажбите на китайско изкуство донасят общо 1.64 милиарда хонконгски долара (208.5 милиона долара). Председателят на Sotheby's за Азия Николас Чоу описва резултатите като „изключителни“, добавяйки, че китайското изкуство остава „в челните редици на нашия бизнес“.