Доскоро инвеститорите в рисков капитал активно търсеха предприемачи, напуснали работата си, за да започнат собствен бизнес.

Сега, на фона на масовите съкращения в технологичния сектор в САЩ, броят на тези стартъпи се увеличава, а инвеститорите стават по-внимателни, пише The Wall Street Journal.

Над 330 000 души са загубили работата си в американските технологични компании от началото на 2022 г., като само от началото на тази година уволнените служители са 168 000.

Сред тях има предприемчиви хора, които имат идеи за собствен бизнес, притежават висока квалификация и са финансово стабилни, благодарение на натрупания опит в големите технологични компании. Някои от тях основават т. нар. „стартъпи за отмъщение“.

Джен Жу е съосновател на Maida Health - стартираща компания, която предоставя софтуерни инструменти за здравните организации.

Миналата година тя губи работата си като старши мениджър по разработване на програми в Carbon Health Technologies заради съкращенията, предприети от компанията. 

"За мен първоначално това беше чувство на облекчение", казва Жу за своето уволнение. След него тя вече нямала "извинение" да не преследва предприемаческите си амбиции. 

До този момент Maida Health е набрала инвестиции за 100 000 долара от Day One Ventures и търси начини да генерира приходи, за да бъде по-самостоятелна и да се хареса на повече инвеститори.

Съкращенията могат да послужат като импулс за хората, които искат сами да си бъдат шефове, но получаването на капитал за техните начинания не е толкова лесно.

Парите, постъпващи в стартиращите компании, наскоро достигнаха многогодишно дъно, на фона на покачващите се лихвени проценти и забавящия се икономически растеж.

През четвъртото тримесечие на 2022 г. рисковите инвестиции на начално ниво в САЩ са спаднали с 40% спрямо година по-рано до 3.1 милиарда долара. Броят на сделките пък намалява наполовина за същия период, според PitchBook-NVCA Venture Monitor.

Броят на първоначалните сделки, завършени през четвъртото тримесечие на миналата година, отбеляза най-ниското тримесечно представяне от 2016 г. насам.

През март много рискови инвеститори трябваше да отложат плановете си за финансиране след колапса на Silicon Valley Bank. Предварителните данни показват, че както общият обем на сделките, така и броят им отново са намалели през първото тримесечие на тази година.

Някои фондове за рискови инвестиции са предпазливи по отношение на предприемачите, които са решили да тестват своите идеи, просто защото сега разполагат с повече време.  

Уесли Чан, съосновател и управляващ партньор във FPV Capital, която управлява активи за 450 милиона долара, казва, че неговата фирма е получила предложения от много кандидат-предприемачи, засегнати от съкращенията. 

"Ние винаги ги насърчаваме да следват идеите си, но тези, които наистина си струва да финансираме, не са много. Създателите на стартъпите, които водят до изключителна възвръщаемост, са обмисляли проектите си през целия си живот“, обяснява Чан.

28-годишната Сара Портър от Уест Де Мойн, Айова, коментира пред WSJ, че наличието на силна мисия ѝ е помогнало да се справи с реалността и започването на собствен бизнес миналата година, дори на фона на свиващия се рисков пазар.

Тя е съосновател на MedDefend Corp., която има за цел да помогне на пациентите да се ориентират в медицинската система, за да стигнат по-бързо до диагноза. Тя също е сред хората, които са загубили работата си в IT сектора през октомври 2022 г.

MedDefend се присъедини към Hatchet Ventures - консултантска мрежа, която помага на стартиращи компании на ранен етап да наберат капитал и да разширят бизнеса си. 

Компанията на Портър била принудена да отложи няколко разговора с потенциални инвеститори през март поради фалита на Silicon Valley Bank. Впоследствие обаче се оказва, че много от инвеститорите, с които е разговаряла, всъщност не са били засегнати от казуса. 

Някои от тях са развълнувани от възможността да намерят страхотни нови бизнеси, излизащи от кризата. 

През януари, когато Alphabet обяви, че ще съкрати 6% от персонала си, Джейсън Калаканис - инвеститор и домакин на популярен подкаст за стартиращи компании, публикува статус в Twitter, призоваващ бившите служители на Google да се обединят и да стартират нови компании. 

Маша Бучър, основател и генерален партньор в рисковия фонд Day One Ventures, твърди, че по време на технологичния бум през последните години била нетърпелива да открие нови стартъпи, създадени от хора, напуснали или уволнени от технологичните компании. Сега ситуацията е по-различна. 

Нейният фонд е избрал седем стартъпа от общо 1200 кандидати, като във всеки от тях е инвестирал по 100 000 долара. Сред класираните е и Maida Health на Джен Жу.

Един от предприемачите обаче, в крайна сметка, решава, че управлението на компания е твърде трудно и се връща към търсенето на редовна работа. 

Бучър казва, че е станала по-скептична към последната вълна от основатели. „Сега съм по-фокусирана върху откриването на рискове и недостатъци, имам повече причини да бъда песимист и да не вярвам в някои от предложенията“, казва тя.

Въпреки спада, някои от съкратените IT служители успяват да наберат средства сравнително бързо.

След като губят работата си миналата година във вълната от съкращения, обхванала Силициевата долина, Теди Ни и Алекс Данилович основават Mirrorful, която разработва софтуер с отворен код за използване от програмисти. Те набират 500 000 долара от стартъп "ускорителя" Y Combinator.

26-годишният Теди Ни е работил като софтуерен инженер в Robinhood Markets Inc., преди да се присъедини към стартъпа, който го съкращава през октомври.

Той казва, че е обмислял стартиране на собствен бизнес още от колежа, но се е въздържал, защото се е наслаждавал на работата си на пълен работен ден, плюс финансовите бонуси и професионалното развитие, които идват с нея.

Той обаче си е взел важни поуки от уволнението и разбира, че много компании не следят добре разходите си. "Надяваме се, че ние няма да правим тези грешки“, казва още предприемачът.