Откритите от Турция находища на природен газ в Черно море се оценяват на над 500 млрд. долара. Това обяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез по CNN Türk.

Огромните газови находища биха били достатъчни за задоволяване на потреблението на всички домакинства в страната за период от 35 години или захранване на всички компании в Турция за период между 15 и 20 години, допълни министърът.

През миналата седмица от Turkish Petroleum обявиха, че вече е завършено трасето на газовото находище Сакаря.

Очаква се преносът на газ да започне на 20 април, като на официалното събитие ще присъства и турският президент Реджеп Ердоган.

Според Дьонмез, от газовото находище първоначално ще се черпят по 10 млн. куб. м дневно, но до три години производството ще нарасне до 40 млн. куб. м газ.

Разработването на находището Сакаря е много важно за Турция, като целта на страната е да постигне по-малка зависимост от вноса на природен газ.

В края на миналата година Турция откри ново находище на природен газ в Черно море. Смята се, че до момента страната е намерила находища за 710 млрд. куб. м газ.