Boeing Co. достави повече самолети за едно тримесечие от конкурента си Airbus за първи път от средата на 2001 г. насам, пише Bloomberg.

Това показва, че производството на щатската компания се завръща на предходните си нива след години на проблеми, свързани със самолетни катастрофи и пандемия.

От Boeing обявиха, че през първото тримесечие на 2023 г. са доставили 130 самолета на свои клиенти, което е с 37% повече спрямо година по-рано. За същия период от Airbus са произвели и доставили 127 самолета, или с 9% по-малко спрямо същия период на 2022 г.

От Boeing отчетоха силен месец март, в който доставиха 64 самолета, което е близо половината от количеството за тримесечието. Компанията е получила и поръчки за 60 нови самолета, а 22 са отказани.

Конкурентът Airbus завърши месец март с доставени 61 самолета, или с три по-малко от Boeing.

Според данни на Bloomberg, Boeing за последно е доставил повече самолети от Airbus за тримесечие преди около пет години.

Двете компании в момента изпитват трудност да произведат желаното количество самолети от клиентите. Повишените поръчки идват след трудните години за двата гиганта по време на пандемията от COVID-19.

Airbus все пак завърши тримесечието с повече поръчки от Boeing. Компанията обяви 142 поръчки след отказаните самолети, докато нетните поръчки на Boeing са 107 на брой.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на Airbus Гилъм Фори каза, че заводът на компанията в Китай ще започне да произвежда по-късно през годината по 6 самолета на месец спрямо 4 до момента.