През 1998 г. Майкъл Джордан обува чифт от своите емблематични черно-червени кецове Air Jordan 13, за да донесе победа на Чикаго Булс по време на последния си шампионат в НБА. Днес това са най-скъпите маратонки, продавани някога на търг.

Те са купени за 2.2 милиона долара на търг, организиран от Sotheby's в Ню Йорк, счупвайки рекорда от 1.47 милиона долара, поставен през 2021 г. от чифт Nike Air Ships, които Джордан носи по-рано.

През януари Air Jordan си партнира със Sotheby's, за да продаде на търг 13 чифта ретро маратонки, проектирани в памет на The Notorious B.I.G.

Всички надминаха високите си оценки от $5 000 многократно, като най-скъпите достигнаха над $32 000, съобщава CNN.

Миналата година фланелка на Джордан от финалите през 1998 г. се превърна в най-скъпия артикул в категорията носени спортни сувенири, продаден на търг, достигайки 10.1 милиона долара на разпродажба на Sotheby's.

Прощалният мач на Джордан с Чикаго Булс често се нарича "Последният танц" - на заглавието на документален филм на ESPN и Netflix, описващ сезона.

Джордан обяви своето (второ) оттегляне седмици преди финалите, заради което серията от шест мача срещу Юта Джаз се превърна в най-гледаната в историята на НБА, според рейтингите на Nielsen TV.

Чифтът маратонки, продадени във вторник, са носени по време на мач 2 в Солт Лейк Сити, който Булс печелят с 93 на 88 след загуба на мач 1, като Джордан отбелязва 37 точки.

Те са последният чифт черни и червени маратонки Air Jordan 13, които баскетболистът някога е носил в мач от НБА, отбелязват от Sotheby's. След мач 2 Джордан подписва и подарява износените кецове на момчето, гонещо топките.

Маратонките Air Jordan 13 участват в разпродажба на спортни сувенири, наречена Victoriam, която включва артикули, носени от известни спортисти, включително Том Брейди, Коби Брайънт и Роджър Федерер.

Няколко други артикула на Майкъл Джордан са включени в търга от две части, като фланелка на Булс от 1998 г. и чифт Air Jordan 1 от 1985 г. донесли съответно $508 000 и $127 000.

Други топ лотове са фланелка на Коби Брайънт от Лос Анджелис Лейкърс, продадена за над 406 000 долара, и футболна фланелка, носена от покойния Пеле при дебюта му за Ню Йорк Космос през 1975 г., продадена за над 177 000 долара.