Популярно рибарско селище в Италия въведе нови глоби за туристите - 275 евро за шляене в популярните горещи точки на населеното място.

Таксите са опит да се сложи край на хаоса, според местните власти, цитирани от Daily Mail.

Кметът на Портофино забранява шляенето в две „червени зони“, в които посетителите често си правят снимки и има струпване на туристически групи, съобщава The Times.

Забранените зони са въведени на фона на туристическия бум по време на Великденските празници, при който около 1.7 милиона туристи посетиха италианските градски центрове, което е 12% ръст спрямо миналата година.

Забраната е последната от поредица от решения, които изглежда целят да отблъснат туристите - и по-специално британците. Така наречените „зони без чакане“ в Портофино са активни всеки ден от сутринта до 18:00 часа. Те ще останат в сила до 15 октомври.

Кметът Матео Виакава настоява, че ограниченията не целят да направят града „по-ексклузивен“, а да позволят на всеки да се наслаждава на красотата му и да бъдат избегнати опасни ситуации, причинени от пренаселеността.

Той казва, че тълпите от шляещи се туристи пречат на достъпа на спешните служби, което може да бъде много опасно.

Малкото рибарско селище, което има население от 369 души, е известно със своите морски дарове, луксозни бутици и домове в пастелни цветове.

То е сред любимите места на знаменитости, като Стивън Спилбърг и Риана. Кметът твърди обаче, че няма да има фаворизиране на звездите при налагането на глоби за шляене. „Портофино не е ничия собственост, той принадлежи на всички“, казва той. "Всеки трябва да го уважава."

Няколко европейски града вече предприеха мерки за намаляване на пренаселеността и ограничаване на лошото певедение на туристите.

Местните власти на Амстердам предупредиха младите мъже от Обединеното кралство да „стоят настрана“, като част от мащабен план за почистване на града и освобождаването му от грубо и хедонистично поведение.

Нидерландските секс работници обаче се обявиха в подкрепа на британците, посочвайки, че те не са свързани с лошо поведение повече от всяка друга националност.

Президентът на Лансароте Долорес Корухо пък заяви миналия месец, че островът е наситен с британски туристи, а вместо това иска да приема повече „по-висококачествени“ пътешественици от континентална Европа.

Тя твърди, че островът ще преследва „стратегия за диверсификация, за да намали зависимостта си от британския пазар“.

Но забележките й бяха посрещнати остро, включително от Туристическата федерация на Лансароте (FTL), от която посочиха, че островът има „много силни връзки“ с британските туристи и ще продължи да бъде „абсолютно гостоприемен“ към тях.

Туристическият орган призова Корухо да „изясни ситуацията“ и да се срещне с представители от британския пазар, за да потвърди, че островът е отворен за посетители от всяка част на света.

Кметът на Сиурана - село в Каталуния, Испания, миналата година отказа градът да бъде включен в годишната класация на най-красивите села в страната. Двата паркинга на населеното място са с общ капацитет от 200 места.

Както Виакава казва за Портофино, така и кметът на Сиурана Салвадор Салвадо обяви „пренаселеността“ за проблем, допълвайки, че иска „градът да не се претъпква и хората, които пристигат в него, да си тръгват щастливи“.

Венеция - столицата на регион Венето в Северна Италия, пък от тази година въведе входна такса от 3 до 10 евро за дневни посетители на възраст над шест години.