В кварталния футбол вратата с две странични и една напречна греда е просто мираж. Да не говорим за мрежата. При модерния футбол обаче нещата не стоят така и преди всеки мач ставаме свидетели на това, как съдиите проверяват състоянието както на рамката на вратата, така и на мрежата.

Началото на използването на мрежи във футбола започва още през 19-и век, като причината затова е един незачетен гол, при който съдията смята, че топката е минала покрай вратата, а не е влязла, защото по това време мрежи на вратите няма, пише dsport. 

Това се случва при един мач между Евертън и Акрингтън, завършил наравно. Феновете на „карамелите“ обаче са недоволни, защото съдията не зачита редовен гол за тях, смятайки, че топката е минала покрай вратата.

В тълпата с привърженици тогава е Джон Александър Броуди, който е строителен инженер и решава да намери решение за този проблем. След като мачът приключва 2:2, Броуди се прибира в дома си и се захваща за работа.

Броуди е роден в Бриджнорт (Англия) през 1858 г. и е усърдно практикуващ ръгби и голф. След няколко години обучение като инженер, той работи за кратко в строителния отдел на Ливърпул, преди да се премести да работи в Билбао, където участва в различни проекти около пристанището. През 1884 г. се завръща в Англия и ръководи множество инфраструктурни проекти, като първата магистрала между два града в Обединеното кралство и мрежата за електрически трамваи. Най-известната му работа е тунелът Мърси, който минава под едноименната река между град Ливърпул и Биркенхед. 

Фенове уцелиха противников вратар с фойерверки и го пратиха в болница

По онова време (в продължение на 24 години) това е най-дългият подводен пътен тунел в света. В днешни дни един от булевардите в Ливърпул носи неговото име, като има и кръчма в града, кръснена на него. Въпреки всичките си постижения, Броуди твърди, че най-великото му изобретение са мрежите на футболните врати.

По неговите думи, той иска да измисли „джоб, който може да хване топката, когато тя минава през вратата“, така че всеки да разбере веднага дали топката е влязла или не. Той тества изобретението си в „Стенли Парк“ в Ливърпул и резултатът е толкова добър, че през ноември същата година Броуди вече е подал заявление за патент. Патентът излиза на 27 ноември година по-късно като „мрежи за футболни врати и други игри“.

Малко след това Броуди убеждава членовете на Футболната асоциация да опитат с изобретението му. Това се случва на 12 януари 1891 г., когато английската футболна институция организира мач в стил „All Star“ между отбори от Северна и от Южна Англия. Мачът се игра на „Нотингам Таун Граунд“, а първият гол е отбелязан от нападателя на Евертън Фред Гиъри. Той става първият играч, който праща топката в мрежата, както днес сме свикнали да се изразяваме при гол.

През март 1891 г. се играе първият официален мач в историята с мрежи на вратите. Това е финалът за Купата на Англия, който се провежда в „Лондон Овал“ между Блекбърн Роувърс и Нотс Каунти (3:1). Мрежите стават задължителни за всички мачове от лигата от септември 1891 г. и за мачовете от ФА Къп от 1894 г. И оттогава до наши дни, когато за преценяването дали има гол се използва както технологията на голлинията, а въвеждането на ВАР доведе до това, че спорните ситуации могат да се преразгледат от главния съдия и той да вземе правилното решение в конкрутния случай, за да не ощетява някой от отборите.