ФБР предупреждава потребителите да не използват обществени станции за зареждане на телефони, за да избегнат излагането на устройствата си на зловреден софтуер.

Обществени USB станции - като тези, разположени в моловете и по летищата, се използват за разпространение на зловреден софтуер и софтуер за наблюдение, според туит на клона на ФБР в Денвър. От агенцията не дават конкретни примери, съобщава CNN.

„Носете собствено зарядно устройство и USB кабел и използвайте електрически контакт“, съветва агенцията.

Въпреки че обществените станции за зареждане са привлекателни за мнозина, когато устройствата им са с критично изтощена батерия, експертите по сигурността от години изразяват опасения относно тях.

 „Само като включите телефона си в компрометирано зарядно, вашето устройство вече е заразено и това излага на риск всичките ви данни“, обяснява Дрю Пайк, бивш служител на охранителната фирма Authentic8, пред CNN.

Кабелът, който използвате за зареждане на телефона, се използва и за изпращане на данни от него към други устройства. Например, когато включите вашия iPhone към вашия Mac с кабела за зареждане, можете да изтегляте снимки от телефона на компютъра си.

Ако портът е компрометиран, няма ограничение за информацията, която хакерът може да вземе, обяснява Пайк. Това включва имейл, текстови съобщения, снимки и контакти.

Федералната комисия по комуникациите (FCC) също отправи предупреждение чрез пост, че компроментиран порт за зареждане може да позволи на злонамерен човек да заключи устройство или да извлече лични данни и пароли от него.

„В някои случаи престъпниците може умишлено да са оставили включени кабели в станциите за зареждане“, според публикацията в блога на FCC. „Дори има съобщения за раздаване на заразени кабели като промоционални подаръци.“