Кои са основите на устойчивия бизнес? Това ще е една от темите за дискусия в рамките на първата конференция на Darik Business Review за 2023 г. ESG - Investing in our future.

Своята гледна точка по темата ще изложи Боян Рашев, който e един от водещите експерти в България по управление на околната среда, ресурсите и енергията.

От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – най-опитната консултантска компания в България по въпросите за ESG, декарбонизация, доклади и оценки за въздействие, кръгова икономика. 

Личната му мисия е политиките в енергийната сфера и околната среда да се провеждат така, че да са в полза на националния интерес и да водят до повишаване на благосъстоянието на хората и успеха на бизнеса.

Боян има значителен принос за развитие на публичното разбиране за устойчивото развитие в страната чрез активното му участие в събития, медийни изяви, обучения.

Има опит в сферата на устойчивото развитие, остойностяване на екосистемни услуги, оценки на въздействието, качество на въздуха, климатична адаптация и политики, управление на природните ресурси.

Има бакалавърска и магистърска степен по "Управление на околната среда и ресурсите" от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия.

Учил е също в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас. През 2012 г. е финалист в националния конкурс за млади бизнес лидери Next Generation.

Ето какво коментира Боян Рашев в аванс преди събитието пред Darik Business Review. 

Кои са най-често срещаните казуси, с които компаниите се сблъскват по пътя си към устойчивото развитие?

Най-често срещаният казус е неизбежната борба с въпроса "Защо трябва да го правим това?". Той възниква в 95% от случаите, когато една компания тръгва да прави нещо, което ѝ се налага отвън и екипът го отхвърля като присаден орган.

Защо експертният съвет в областта на ESG политиките и по-надежден отколкото метода "проба-грешка"?

Защото може да спести част от разходите, свързани с грешките на втория подход. Това обаче не е гарантирано и много зависи от състава и компетенциите на "експертния съвет". 

ESG - Investing in our future ще се състои на 19 април в зала "Васил Левски" на Hyatt Regency Sofia. Входът е свободен и не се изисква регистрация.

Конференцията се осъществява с подкрепата на Yettel, ОББ, Филип Морис България, Кока-Кола ХБК България, Аксенчър България, Кауфланд България, Летище София и Българска фондова борса.

Повече за събитието можете да откриете тук, както и в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.