Продажбите и строителството на нови имоти в Лондон са се понижили до най-ниските си нива от десетилетие, информира Bloomberg.

През първото тримесечие на 2023 г. продажбите на нови проекти с поне 20 жилищни единици се свиват с 39% - до 3 768, сочат данни на Molior London.

Това са най-лошите данни за Лондон от 2012 г. насам, като понижението е дори по-голямо и от времето на пандемията.

За първите три месеца на 2023 г. броят на завършените нови сгради с поне 20 жилищни единици също намалява значително - до 3 076, което са най-ниските нива от 2014 г. насам.

Данните показват, че жилищният пазар в Лондон е в криза, тъй като голяма част от бъдещите новодомци трудно могат да си позволят настоящите цени.

Това се случва и на фона на спирането на държавната програма Help to Buy за помощ на хора за покупката на своето първо жилище. Кандидатстването за програмата беше прекратено до края на 2023 г.

Купувачите днес трябва да се справят както с по-високите разходи за живот, така и с нарасналите лихви по ипотечните кредити. 
 

През първото тримесечие на 2023 г. месечните плащания по заемите на домакинствата са се увеличили до 61.1% от средните доходи на новодомците, което е най-високото ниво от 2007 г. насам.

Проблемите пред имотния пазар може да се задълбочат в близко бъдеще, прогнозира икономическото издание.

Ако издадените разрешителни за строеж останат на настоящите нива, то 2023 г. ще е най-слабата за новото строителство от 2009 г. насам, сочат данни на Molior.