Въпреки притесненията от евентуална рецесия и пазарни сътресения - както на борсите, така и на имотния пазар, по света има градове, в които богатството расте по-бързо от останалите части на света.

Това показва ново проучване на консултантската компания Henley & Partners.

Ханджоу заема първото място сред градовете, в които се отчита най-силен ръст на милионерското население. Проучването обхваща периода 2012 – 2022 г., като таргетира градове, в които живеят най-много хора, притежаващи активи на стойност над 1 млн. долара.

Ръстът по този показател в Ханджоу е от 105%. В края на миналата година в китайския град са живели 30 400 милионери, от тях 98 са притежавали по над 100 млн. долара, а 12 са милиардери. 

Други два китайски града също са в топ 10, като Шънджън и Гуанджоу заемат съответно трето и седмо място с ръст от 98 и 86% на милионерите за периода.

Сред топ 10 личат имената и на три американски града, но липсва европейски представител.

Столицата на щата Тексас - Остин, заема второто място с ръст от 102%, докато Уест Палм Бийч във Флорида и Скотсдейл в Аризона се нареждат на четвърта и пета позиция.

Индийските Бенгалуру и Хайдерабад заемат седмо и десето място, а между тях са позиционирани Шарях в Обединените арабски емирства и Хо Ши Мин във Виетнам.

Градовете с най-много милионери

Челната шестица остава непроменена спрямо година по-рано. Начело са Ню Йорк, Токио, Районът на Санфранциския залив, обхващащ в себе си Сан Франциско и Силициевата долина, както и Лондон, Сингапур и Лос Анджелис. 

Хонконг се завръща в десетката, заемайки седмото място, а китайските Пекин и Шанхай са осми и девети. На последната позиция в топ 10 се нарежда австралийският Сидни.

Спад в богатството

Войната в Украйна се отрази негативно на присъствието на милионери в големите руски градове. Понижението при богаташите в Москва е от 44%, а в Санкт Петербург – от 38%.

Между тях е южноафриканската столица Йоханесбург с понижение от 40 на сто.