Кацнал на хълм с лице към кристално чистите морски води на гръцкия Саронически залив, древният Елевзис се издига в пълния си блясък преди повече от 3000 години, привличайки силните, известните и любопитните.

Един от най-свещените градове на своето време, неговите блестящи мраморни храмове обещават вход към подземния свят и прозрение на неговите мистерии.

„Елевсина“ на гръцки означава пристигане.

Векове наред посветените, заклели се да пазят тайна, вървят по 13-километровия път от Атина, известен като „свещения път“, носейки факли, за да участват в Елевсинските мистерии – ритуали, чиято слава се разпространява из древния свят и все още са една от най-добре пазените тайни на древността.

Могъщи планини внушават страхопочитание като фон на светилища, посветени на Деметра - богинята на земеделието и плодородието, и нейната дъщеря Персефона, почитани тук.

Митът за Персефона, която всяка година се завръща от подземното царство, е използван за обяснение на смяната на сезоните. Вечният цикъл на живота, смъртта и прераждането на природата формира темата на мистериите.

В по-съвременни времена влиянието на Елевсина се променя, тъй като тежката промишленост - както на сушата, така и във водата, затъмнява древните му чудеса със строителство и замърсяване.

Но днес градът е отново в светлината на прожекторите. Той носи титлата културна столица на Европа за 2023 г., споделяйки я с Тимишоара в Румъния и Веспрем в Унгария.

Творческо прераждане

Великолепният археологически обект на града е основно ремонтиран, а достъпът до него подобрен. Реновираният археологически музей отваря врати отново.

Титлата културна столица вече помогна на десетки градове да насърчат възстановяването си и да намерят място в полезрението на туристите. Организаторите на Eleusis 2023 - програма от артистични събития, се надяват на подобни резултати, пише CNN.

Церемонията по откриването в началото на февруари предложи бегъл поглед върху това, което очаква посетителите. Историческите шествия на Елевсина са съживени с модерен привкус. Ефектна светлинна инсталация на кит озарява нощното небе, слагайки екологичен акцент.

На територията на стара фабрика за бои Stereo Nova - най-популярното гръцко дуо за електронна музика от 90-те години, се събра отново за еднократно събитие на живо.

Сред предстоящите акценти това лято е пиесата „Ma“ от италианския режисьор и драматург Ромео Кастелучи - представление, специално създадено за поставяне в археологическия обект на Елевсина.

Родното място на Есхил - известен като бащата на трагедията, е не само най-старият, но и най-малкият град, избиран някога за културна столица, откакто концепцията е създадена преди близо 40 години.

Населеното място има огромна нужда от подобряване на имиджа и екологичните си резултати.

Магистрала към индустриалния ад

През 19-ти и началото на 20-ти век Елевсина се превръща в голямо индустриално пристанище. Фабрики, стоманодобивни заводи и корабостроителници привличат хиляди работници от всички части на страната и региона.

Тежката промишленост превзема някога зашеметяващия залив. Благословия и проклятие, индустрията спасява хиляди от бедността, но също така влошава сериозно околната среда, особено през 60-те и 70-те години на миналия век, когато експоненциалният растеж е нерегулиран.

Смогът скрива красивите гледки, а заливът е гробище за кораби. Елевсина се превръща в съвременна версия на подземния свят, като „свещеният път“ става път към ада.

От началото на 2000-те години индустриализацията намалява. Екологичните разпоредби вече се прилагат по-стриктно и са положени повече усилия за ограничаване на замърсяването.

Високи комини обаче продължават да се извисяват над археологическото пространство, а петролна рафинерия - най-голямата в Гърция, се очертава в далечината. Кметът на Елевсина Аргирис Иконому признава, че „има още дълъг път за извървяване, но ние тръгнахме по него.”

Някои от старите фабрики, сред които паметници на индустриалната архитектура, сега се трансформират в места за култура.

Преустроената бивша фабрика за бои, бивша мелница за зехтин и стара зала за боулинг са част от 30-те места, домакини на тазгодишните събития. Озаглавена „Мистериите в прехода“, културната програма обединява над 300 гръцки и международни артисти.

В скорошно интервю за CNN Деспоина Герулану - покойният президент на 2023 Eleusis Cultural Capital, описва дългосрочната визия за града - „център за изкуствата с годишни фестивали и образователни програми. Цифрови номади. Нова общност, която ще се слее със съществуващата. Наследство, което е от полза за града и неговите хора.“

Екологична бомба със закъснител

Перспективата вече носи оптимизъм по улиците на града.

Antoniou’s deli е местна институция, която за първи път отваря врати през 50-те години на миналия век. Никос Антониу - синът на първоначалния собственик, ръководи продажбата на редица сирена и занаятчийски деликатеси от цяла Гърция. Той е предпазливо обнадежден.

„Културната столица може да даде тласък на местния бизнес и също така да подчертае скритата красота на Елевсина“, казва Антониу. „Израснах тук със замърсяването като основна грижа. Трябва да се направи още много. Плуването в Елевсина все още е само мечта.”

В залива са останали реликви от гробището за кораби. Ръждясалите корпуси са завладяващо място, но и бомба със закъснител за околната среда.

Майкъл Скулос, професор по химия на околната среда в Атинския университет и директор на неговата лаборатория, провежда обширни изследвания и наблюдава замърсяването на водата в Елевсина в продължение на десетилетия. Силен екологичен глас, той води битки за почистване на района.

„Заливът на Елевсина не е мъртъв“, казва той. „Говорим за пациент, който може да се възстанови с правилното лечение – и вече отчасти се е възстановил. Преди няколко години за първи път видях делфини и морски костенурки, дори един тюлен“, допълва ученията.

Изграждане на нов имидж

Легендарна земя, толкова дълго пренебрегвана от атиняни и посетители, Елевсина грабва своя момент.

Потенциалът на града се символизира от пещерата Ploutonion - зловещ проход в археологическия обект, за който се смята, че е връзката между нашия и подземния свят – преходна точка между светлината и тъмнината.

Днешните посетители на Елевсина ще открият пешеходни пътища, обградени с цъфтящи мандаринови дървета и цветни кафенета, които създават приятно място за разходка дори и през зимата.

Сините и бели крайбрежни таверни придават очарованието на малък град, а пиещите спокойно узо пълнят масите. За момент изглежда почти като Гърция от картичка.

Надолу по бреговата ивица - наскоро наречена Атинска ривиера, вече е в ход план за регенерация, който ще превърне Елиникон - бившето летище на Атина, в най-големия луксозен комплекс в Европа.

Засега обаче Елевсина остава работнически град с около 30 000 жители. Горд с ролята, която мигрантите са играли в историята и продължават да играят до днес – в момента той приема украинци, бягащи от руската агресия в лагер, който преди е дом на сирийци и други бежанци от Близкия изток.

Отговор на свръхтуризма

Повече от един милион посетители само от САЩ се очакват в Гърция тази година, според гръцкото министерство на туризма, което прогнозира силна година.

И тъй като повечето международни полети кацат в Атина, Елевсина е леснодостъпна дестинация. „Тя е притегателна точка с нарастваща сила за нова порода пътешественици с опит“, казва Янис Зарас, управляващ директор на Big Olive - базирана в Атина туристическа компания.

„Хората преосмислят това, което ръководи избора им на дестинация. Те искат контекст, който надхвърля клишетата „хубав“ или „приятен за окото“, допълва той.

В много съвременен контекст на екологично съзнание и изменение на климата: допуснати грешки, научени уроци, промени в процеса на създаване на бъдеще – Елевсина е точно това.