Седмичната търговия започна със спад в цената на петрола, която се доближи до най-ниските си нива за последните пет седмици.

Опасенията относно нарастващите лихвени проценти и забавянето на икономическия растеж помрачават очакванията за предстоящото възстановяване на търсенето тази година.

Смесените сигнали за глобалната производствена активност също притесняват пазарните участници. Данните от Обединеното кралство и еврозоната показват устойчив спад, докато производствената активност в САЩ нарасна повече от очакваното през април, което може да подхрани инфлацията в най-голямата световна икономика.

Засега се запазва несигурността относно това кога Федералният резерв ще спре своя цикъл на повишаване на лихвените проценти.

Прогнозите за нови увеличения на лихвите в САЩ натежаха на петролните пазари, след като доларът възвърна част от загубени позиции.

Суровият петрол отбеляза първата си седмична загуба от март насам, а тази сутрин фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с малко над процент до ниво от 80.62 долара за барел. Тези на американския лек суров петрол отчитат спад от 1.1% до малко над 77 долара за барел. 

И двата договора загубиха около 5% от стойността си миналата седмица.

Неочакваното съкращаване на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ от формата ОПЕК+, което предизвика повишение на цените в началото на месеца, изглежда до голяма степен е изчерпало своя ефект, а по-голямата част от печалбите вече бяха изтрити. 

Макар предлагането да се ограничава, пазарите се опасяват, че влошаването на търсенето ще неутрализира този ефект.

Поредицата от по-слаби от очакваното корпоративни печалби в САЩ също подкрепиха тази перспектива, отразявайки въздействието на високите лихвени проценти върху бизнеса. 

Фокусът тази седмица ще падне върху данните за брутния вътрешен продукт на САЩ и Европа за първото тримесечие на 2023 г., които се очаква да покажат забавяне на растежа спрямо предходното тримесечие.

В първата седмица на май пък се очакват поредица от решения за лихвите на водещите централни банка, включително Федералния резерв, Европейската централна банка и Банката на Англия.

Засега прогнозите сочат, че институциите ще повишат лихвите допълнително, за да се борят с инфлацията.

Тази тенденция се очаква да доведе до забавяне на икономическия растеж тази година, което потенциално ще намали търсенето на суров петролq въпреки възстановяването в основния вносител Китай.

Последните данни показаха, че страната е внесла рекордни количества суров петрол през март, тъй като икономиката ѝ се отваря отново след три години, в които налагаше строги мерки против разпространението на COVID-19.