Устойчивото развитие на бизнеса не е въпрос на избор, а е необходимост.

Това заяви директорът „Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие“ в Кока-Кола ХБК България Жаклин Цочева, която взе участие във форума ESG - Investing in our future, организиран от Darik Business Review.

"Гордеем се с постиженията на Кока-Кола ХБК България в областта на ESG политиките, защото да бъдеш 12 години в Топ 3 на индекса на Dow Jones за устойчивост и шест пъти да си лидер в индустрията е изключителна чест.

Компанията е и индустриален лидер в Глобалния годишник на S&P за устойчиво развитие, който включва 7800 фирми от 61 сектора, е важно признание", заяви Цочева.

"В продължение на много години ние правихме малки стъпки в посока към устойчивото развитие, защото голямата промяна винаги е трудна. Но посоката на устойчивото развитие е важна за всеки един от нашите служители - от най-високото до най-ниското ниво", добави тя. 

Стратегия за устойчивост

Кока-Кола ХБК България отстоява позицията, че ако искаме да имаме бизнес, той трябва да бъде устойчив и това не е въпрос на избор, каза още тя.

По думите ѝ, това е единственият начин да бъдат постигнати целите за нетни нулеви емисии до 2040 г., заложени от компанията, както и 100-процентова събираемост на опаковките до 2030 г. 

"Ние сме листната компания и оперираме на 29 пазара на три континента. На глобално ниво ние успяхме да намалим въглеродните си емисии с 30% миналата година, докато в световен мащаб нивото им се повишава средно с 11.3%.

Постигаме го по различни начини, но един от важните елементи е използването на възобновяеми енергийни източници. Заводът ни в Банкя, например, е захранван на 100% със зелена енергия. Този в Костинброд също върви в тази посока", заяви Жаклин Цочева. 

По думите ѝ, компанията е успяла да намали с 16% и използването на вода за производствени нужди. Опаковките на продуктите ѝ, които се произвеждат в завода в Банкя, вече са на 100% рециклируеми. 

"Важно е да кажем, че освен производство, ние се занимаваме и с продажби, и с търговия. 4600 от хладилниците на компанията от тази година ще бъдат от ново поколение, което означава, че изстудяването на 250 напитки от половин литър дневно ще изразходва само 1.83 киловатчаса - по-малко от една 100-ватова крушка", коментира още тя. 

Жаклин Цочева обърна внимание и на комуникацията с потребителите и дистрибуторите. Компанията залага редица критерии за устойчивост, на които нейните дистрибутори трябва да отговарят.

Подкрепа за общностите

"Потребителите са достатъчно добре информирани, че трябва да живеем устойчиво, да опазваме околната среда и да се грижим за общностите около нас.

Но, въпреки това, работим изключително силно за подобряването на тази информираност, започвайки от себе си и от нашите служители, които са около 3000 души", каза още Жаклин Цочева. 

Кока-Кола ХБК България има две големи корпоративни кампании. Едната е свързана с подкрепата за младите хора в развитието им и първите им кариерни стъпки. В последните осем години в нея са участвали 470 ментори от компанията, които са говорили пред общо 23 000 млади хора. 

Втората важна кампания е програмата "Моят зелен град", която работи вече 16 години. Тя е свързана с обновяване и подобряване на околната среда. Там участват доброволци заедно с техните семейства. 

"Корпоративната социална отговорност е много важна част от стратегията ни за устойчиво развитие. За последната година имахме 1000 човека, които се включиха в Голямото почистване на България и събраха над 850 тона битов отпадък и 650 тона разделно събран отпадък.

За тези 16 години сме почистили повече от 30 километра на морския бряг и сме залесили над 7 декара в страната", каза още Жаклин Цочева. 

Според нея, когато една компания си поставя цели за устойчиво развитие, тя трябва да е наясно с характера на бизнеса си, с това колко служители има и т.н., но най-важна е комуникацията на всички нива в йерархията. 

"Устойчивото развитие е работа на всеки в компанията. Много важно нещо обаче е и намирането на добри консултанти, които да помогнат с експертизата, необходима за изграждането на една цялостна стратегия", каза още Цочева. 

ESG - Investing in the future се проведе с подкрепата на Yettel, ОББ, Филип Морис България, Кока-Кола ХБК България, Аксенчър България, Кауфланд България, Летище София и Българска фондова борса.

Повече за събитието можете да откриете в LinkedIn и Facebook каналите на Darik Business Review.