Редовното трениране на паметта е от ключово значение за подобряване на мозъчната функция, особено ако искате да предотвратите проблеми на по-късен етап. Силата на паметта обаче варира у отделните хора.

Това, което разделя хората с отлична памет от онези, които изпитва затруднения, е силната работна памет (задържаща информация веднага след научаването ѝ) и дългосрочна памет (припомнянето на информация повече от ден след запомнянето ѝ).

Рядкост е човек да е добър и в двете неща, особено без тренировки. Доктор Тара Суорт Бийбър е невролог в MIT Sloan. Ето две простички упражнения, които тя прави всеки ден, за да подсилва работната и дългосрочната си памет:

1. Разделяне на части: подсилване на работната памет

Този процес включва разделянето на дълги, произволни и сложни част информация на по-малки части.

Когато видите число като “3-3-2-1-6-7,” например, може да го разделите на “33,” “21, “67.” От помощ е и ако придавате на тези числа специален смисъл: “Аз съм на 33 г., носех номер 21 във футболния отбор в училище, а баща ми е роден през 67 г.”

Разделянето на информацията на части е страхотно и за презентации. Ако се притеснявате, че можете да забравите нещо, направете списък с ключови понятия и фрази, които трябва да споменете. След това ги повторете няколко пъти на висок глас, за да ги запечатате в ума си като ориентир.

Упражнение за мозъка: Опитайте да си припомните телефонните номера на своите най-близки хора, като ги разделите на по-малки компоненти, вместо да разчитате само на списъка си с контакти. Вижте колко можете да запомните.

2. Повторение на интервали: подсилване на дългосрочната памет

Целта на този метод е подсилването на паметта за все по-големи периоди от време.

Ако искате да запомните даден факт, кажете го няколко пъти на глас, веднага след като сте го научили. След това направете същото няколко часа по-късно, на следващия ден, на следващата седмица.

Ако усещате, че започвате да забравяте информация, започнете процеса отново.

Упражнение за мозъка: Изгответе списъка си за пазаруване с хранителни продукти. Повтаряйте го на ум (визуализирайте всеки артикул от него). След това покрийте списъка и го повтаряйте на глас.

Когато отидете до магазина по-късно през седмица, вижте колко артикули можете да си спомните от него.

Осъзнатостта и полагането на грижи за тялото също са от помощ.

Всяка стимулираща ума дейност ще подкрепи мозъчната ви сила, но има и три други важни стъпки, които можете да предприемете, за да подхранвате мозъка си:

Много спорт

Проучване показва, че отслабването на когнитивната функция е почти два пъти по-често срещано при възрастните, които водят уседнал начин на живот, в сравнение с онези, които живеят активно.

От щатския Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчват най-малко 150 минути физическа активност с умерена интензивност или 75 минути активност с умерена интензивност седмично.

Здравословно хранене

Бийбър казва, че винаги консумира най-разнообразни зеленчуци, като набляга на онези от по-тъмния цветови спектър, например кейл и патладжан. Дори и умерената консумация на кафе и тъмен шоколад е добра за здравето.

Всичките тези неща съдържат високи нива на полифеноли – мощни хранителни вещества, които помагат за предпазване от отслабване на когнитивния спад.

Прочистване на разума 

На фона на днешния натоварен живот е лесно човек да се почувства затрупан от информация. Можете обаче да намалите този шум, като направите лична инвентаризация.

Помислете кое е най-важно за вас. Кои са нещата, които можете да си спомните лесно? Кои са нещата, които имате склонност да забравяте?

След като имате тези неща предвид, можете да започнете да прави целенасочени промени.