Подобно на всяка друга част от тялото, мозъкът ви също има нужда от упражнения ежедневно. Пренебрегването на здравето му може да ви направи уязвими на дегенеративни заболявания, като Алцхаймер и други форми на деменция.

В продължение на десетилетия неврологът Ричард Рестак насочва пациенти с проблеми с паметта към подобряващи състоянието на мозъка навици и упражнения, много от които практикува и самият той.

Ето седем твърди правила, които той следва, за да поддържа мозъка и паметта си остри и на 81-годишна възраст:

1. Четете художествена литература, когато можете

Можете да научите много от нехудожествени произведения, но те често са организирани по начини, които ви позволяват да подбирате по лични интереси и предишно познаване на темата.

Художствената литература, от друга страна, изисква да упражнявате паметта си, докато вървите от началото към края и следите различни детайли, герои и сюжети.

Рестак казва, че в практиката си на невропсихиатър е забелязал, че един от първите признаци за навлизане на болестта при хората с ранна деменция е това, че спират да четат романи.

2. Никога не излизайте от музей без да тествате паметта си

Започвайте, като изучавате детайлите на картина, докато можете да ги виждате подсъзнателно. След това описвайте картината, докато гледате настрани.

Включихте ли малкия часовник на шкафчето до леглото? Лампата със странна форма? Дрехата на стола в долния десен край на картината? Можете ли да си спомните цветовете и подредбата на стаята?

Можете да правите това с всяко произведение на изкуството, за да подсилвате паметта си.

3. Ограничавайте дремките до под 90 минути

Има доказателства, че следобедните дремки в периода между 13:00 и 16:00 часа, с продължителност между 30 минути и 90 минути, засилват паметта по отношение на информация, кодирана преди дрямката.

Няколко проучвания също така показват, че следобедните дремки могат да компенсират лошия сън през нощта. Ако имате проблем с безсъние, следобедната дрямка може да подобри представянето на паметта.

Рестак казва, че с годините е усвоил навика да спи точно по 30 минути. Негови познати пък са се научили да спят само по 15 минути, след което се събуждат освежени и ободрени.

4. Нито едно парти не е завършено без игри за мозъка

Любимата игра на Рестак се казва “20 въпроса,” като при нея един човек (задаващият въпроси) излиза от стаята, а останалите играчи избират човек, място или предмет. Задаващият въпроси може да зададе до 20 въпроса, за да познае върху какво се е спряла групата.

Успехът зависи от способността на задаващия въпроси да помни ясно всички отговори и умствено да елиминира всички възможни избори въз основа на отговорите.

Бриджът и шахът също са страхотен начин за трениране на паметта. За да се справяте добре, трябва да анализирате предишни партии, докато в същото време обмисляте бъдещите последици от решенията си в миналото и настоящето.

5. Консумирайте храни, които подпомагат мозъка

Според хранителния експерт и психиатър Ума Найду това са горски плодове и боб, най-различни плодове и зеленчуци, антиоксиданти, храни с висококачествени протеини и протеини на растителна основа, ядки, богати на фибри и ферментирали храни, масла, богати на омега 3 киселини храни, млечни продукти, подправки. 

Добра новина за почитателите на шоколада е, че проучване от 2020 г. установява, че съставките в тъмния шоколад могат да подсилят епизодичната памет при здравите млади възрастни.

6. Изграждайте си образи за трудните за запомняне неща

Създайте си навик да превръщате всичко, което намирате трудно за запомняне, в откачен, странен или привличаш вниманието образ. Рестак казва, че процедира по този начин, например, с породата на кучето на неговата съпруга, която не може да запомни. 

7. Не прекарвайте цял ден на дивана

Проведено наскоро проучване на 82 872 доброволци установява, че участниците на възраст 80 или повече години с умерено до високо ниво на физическа активност са изложени на по-нисък риск от деменция, в сравнение с неактивните на възраст между 50 и 69 г.

Дори само промяната от заседяване към активно движение (изправено положение, изкачване на стълби, разходки всеки ден) оказва значение.

Домакинската работа също се свързва с по-високи резултати по отношение на вниманието и паметта и по-добри сензорни и двигателни функции при по-възрастни хора.