Собствениците на електромобили от марката Mercedes-Benz в Северна Америка, които искат малко повече мощност и скорост, вече могат да си купят 60 конски сили допълнително срещу само 60 долара на месец, а при други модели 80 конски сили срещу 90 долара месечно.

За да направят това, на тях няма да им се налага да посещават дилър на Mercedes, нито пък да напускат дома си. Добавената мощност, която ще осигурява намаляване на времето за ускоряване от 0 до 100 километра в час с близо 1 секунда, ще се предлага чрез софтуерен ъпдейт.

Купувачите могат да заобиколят месечния абонамент напълно и да изберат годишен абонамент или просто да платят еднократна фиксирана такса.

Например, един клиент би могъл да повиши мощността на своя Mercedes-Benz EQE 350 седан от стандартните 288 конски сили до 348 за постоянно срещу 1 950 долара.

Тези ъпгрейди са процъфтяващ бизнес за автомобилните компании. Mercedes не е единственият автопроизводител, който предлага подобни услуги или нови функционалности, които наподобяват начина, по който това се случва при телефоните.

Tesla предлага допълнителни функционалности за подпомагане на шофирането и дори увеличава пробега чрез изтеглянето на софтуер. На някои пазари BMW предлага подгряване на седалките като допълнителна опция, която може да се изтегли онлайн.

Различни автопроизводители проповядват потенциала за приходи от абонаменти като този. Главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара се надява GM да генерира между 20 и 25 млрд. долара от абонамнти до 2030 г.

Stellantis също има планове да генерира милиарди долари от абонаментни услуги. Ръководители на Mercedes са казвали, че очакват германският производител на луксозни автомобили да отчита по над 1 млрд. долара приходи годишно от софтуерни абонаменти.

От Mercedes на този етап предлагат подобно дистанционно увеличение на мощността на автомобилите единствено в САЩ, тъй като законите в други държави забраняват подобни промени, след като автомобилите са закупени.

Тези ъпгрейди не променят пробега на автомобила с едно зареждане, според Mercedes, ако той се шофира нормално.

Подобни абонаментни услуги никога няма да позволяват на собствениците на по-евтини модели да доближат нивата на мощност на по-скъпите автомобили от по-високо ниво, казва Маркус Росман, мениджър дигитални продажби в Mercedes-Benz САЩ.

Собственикът на Mercedes EQS 580 с мощност 516 конски сили не трябва да се притеснява, че съседът му с EQS 450 ще може да се движи по-бързо.