Усещали ли сте изтръпване на скалпа и главата в отговор на определени гледки и звуци? 

Нарича се автономна реакция на сензорния меридиан (ASMR) и ако не сте се срещали лично с приятното и успокояващо чувство, информацията за него може да ви изглежда странна, посочва darik.bg.

Някои хора могат да провокират явлението, като гледат ASMR видеоклипове или слушат ASMR аудио, предизвикващи дълбоко успокояващото усещане за изтръпване на мозъка, обикновено започвайки от скалпа, задната част на врата или горната част на гръбначния стълб. 

Някои казват, че усещането преминава каскадно по гръбначния стълб към крайниците им, което им помага да се отпуснат и да заспят.

Какво е триптофобия и какви са симптомите?

Как работи ASMR?

Може да изпитате ASMR от звукови и визуални тригери, като шепот, тихо говорене, почукване, драскане, бавни движения на ръцете и лично внимание към вас.

Защо само някои хора изпитват ASMR? Това ли е освобождаването на мозъчни химикали, подобряващи настроението? Или може да е нещо по-примитивно, като фиксирана реакция към приятни усещания?

В проучване от 2018 г., публикувано в Bioimpacts, е измерена мозъчната активност на хора, изпитващи ASMR. Изследванията показват, че областите на мозъка, свързани с наградата и емоционалната възбуда, "показват значително активизиране". 

Областите на мозъка, които светват, когато участник изпита изтръпване, са подобни на зоните, активизирани когато някой е прегръщан, бил е обгрижван или нежно е общувал с партньора си, според проучването.

Реален ли е ASMR?

Групата, подложена на ASMR, показва значително намаляване на сърдечната честота (с повече от три удара в минута) спрямо контролна група, която не изпитва усещането.

Ако все още не сте изпитали ASMR, това не означава непременно, че никога няма да ви се случи. Най-добрият начин да разберете е да гледате или слушате типичните тригери и да видите как се чувствате.

Най-важното хранене за деня: Какво е най-добре да закусваме?

Какво е ASMR видео?

Пренасищането с ASMR съдържание в социалните медии стимулира нарастващ интерес към феномена. Към май 2022 г. в Reddit има ASMR общност от повече от 252 000 членове, които споделят съдържание и опит. 

ASMR видеоклиповете са предназначени да привлекат широк спектър от аудиовизуални сетива, защото това, което привежда мозъка на един човек в блажено състояние, може да бъде глупост за някого другиго.

Според проучване от март 2015 г., публикувано в списание PeerJ, приглушеният шепот е най-важният фактор. 

Хората също така реагират на отчетливи звуци, нежни движения или лично внимание чрез ролеви сценарии, като например артист, който се преструва, че ви прави масаж на главата, лекар или продавач в магазин, който ви отделя специално внимание.

Защо не се наспивате и как да промените това

Д-р Крейг Ричард, професор в катедрата по биофармацевтични науки в университета Шенандоа в Уинчестър, Вирджиния, е автор на книгата Brain Tingles, ръководство за потребителя на ASMR. 

Той си спомня как е преживял ASMR като дете, когато се е прибирал след училище, за да гледа Боб Рос, водещ в обществената телевизия.

Чудо за тялото: Средиземноморска диета - ползи, меню, въпроси

Нитин Ахуджа, доктор по медицина, гастроентеролог и асистент по клинична медицина в Университета на Пенсилвания, пише за специфичен жанр ASMR видеоклипове, в които артистите „играят на лекари“. Д-р Ахуджа публикува статията си в списание JAMA през април 2019 г.

Клиничните ролеви видеоклипове, описани от д-р Ахуджа, включват всичко - от тестване на виртуално зрение и лечение с рейки до тестове на централната нервна система. Според него, чрез тези видеа хората могат да извлекат реална терапевтична полза от грижата.

Чатбот терапевтите вече са тук

Какви са ползите от ASMR?

Изследователите са се опитали да определят произхода на ASMR и потенциалните ползи за здравето. Има доказателства, че ASMR аудио и видео може да са полезни, дори ако не изпитвате ефекта на изтръпване.

В проучване от май 2022 г., публикувано в списанието Experimental Brain Research, изследователите установяват, че участниците се радват на релаксация и по-нисък сърдечен ритъм, докато гледат видео с ASMR, независимо дали усещат изтръпване или не. 

Участниците, които са преживели ASMR, съобщават и за намалено чувство на депресия.

Какви са ползите от медитацията и осъзнатостта?

В проучване от март 2022 г., публикувано в Journal of Affective Disorders, изследователите пишат, че „преживяването на ASMR е свързано с повишена релаксация и подобрено настроение“, особено при участници, които са изпитали ефекта на изтръпване, и при тези с депресия. 

Авторите също така отбелязват, че ASMR има потенциал да облекчи симптомите на безсъние.