Вътрешният въздушен трафик на Индия достигна рекордно ниво, като 456 082 пасажери са летели в рамките на страната за ден.

Рекордът е достигнат на 30 април на фона на 2 978 осъществени полета.

"Стремително растящият вътрешен пътнически трафик след пандемията от COVID-19 е отражение на високия растеж на Индия," написа в Twitter министърът на авиацията на страната.

Икономическото възстановяване на Индия след пандемията предизвика бум при пътуванията. Над 37.5 милиона пътници са превозени от местни авиокомпании само през първите три месеца на 2023 г.

Това представлява 51.7% ръст, в сравнение с преди година, сочат данни на Генералния директорат за гражданска авиация на Индия.

"Две години по време на пандемията нямаше ръст. Това, на което сме свидетели сега, е ефектът на снежната топка вследствие на това натрупано търсене," казва пред BBC авиационният анализатор Марк Мартин.

Отчетен е и значителен ръст в броя на хората, летели за първи път от пандемията насам, според Мартин.

Той допълва, че въздушният трафик на Индия обикновено расте с двойно по-бързи темпове от БВП на страната на фона на увеличаващия се разполагаем доход в третата най-голяма икономика в Азия.

Представен по-рано доклад на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) показва, че вътрешният въздушен трафик в Индия продължава да наближава нивата отпреди пандемията и бележи спад от едва 2.2% спрямо февруари 2019 г.

Индия е водещ пазар за вътрешни полети по отношение на заетостта на местата в самолетите с 81.6%, в сравнение с държави, като САЩ, Китай, Япония, Австралия и Бразилия.

Въпреки възстановяването, индустрията продължава да изпитва редица проблеми, в това число по-високи цени на авиационното гориво, обезценяваща се рупия спрямо щатския долар и самолети, които остават на земята.

Над 50 самолета на водещи индийски превозвачи, като IndiGo и Go First, не летят от няколко месеца заради проблеми с двигателя на Pratt & Whitney.

"Авиокомпаниите губят милиарди долари заради това. Има нужда поне от 150 самолета, които да облекчат натоварването," казва Марта.

Индия очаква доставките на около 1 100 самолета в следващите няколко години, според рейтинговата агенция ICRA.

По-рано през февруари притежаваната от Tata Group Air India обяви, че е сключила рекордна поръчка на 470 самолети от Airbus и Boeing - най-голямата в историята на глобалната авиация.

От ICRA обаче очакват добавянето на допълнителен капацитет да се случи постепенно, предвид проблемите с веригите на доставки, които имат производителите, които "вероятно ще се отразят на производствените графици".