Идеята, че роботите един ден ще превземат света отдавна е част от научната фантастика, но дигитализацията може би е ключът към разрешаването на кризата с недостиг на работна ръка в Германия, на фона на застаряващото население на страната.

Рекордните 45.9 милиона души са заети в най-голямата европейска икономика през четвъртото тримесечие на 2022 г., според местната статистическа служба.

И макар повече хора от когато и да било да имат работа, над половината от германските компании казват, че изпитват затруднения с намирането на квалифицирани служители, според данни на Германската търговска камара от януари.

Канцлерът Олаф Шолц посочи дигитализацията като приоритет, когато замени Ангела Меркел на поста през ноември 2021 г., а споразумението на управляващата коалиция от три партии обещаваше да приложи дигитални технологии в света на бизнеса.

Страните със застаряващо население имат склонността да дигитализират по-бързо работната си сила. Германия има най-голямото застаряващо население в Европа и едва ли е изненадващо, че заедно с Япония и Южна Корея е една от страните, които използва технологии на работното място.

Как обаче изглежда подобряването на работната сила чрез роботи и дигитализация?

Подобряване на производителността

Дигитализацията се проявява различно във всяка организация, независимо дали това става чрез роботи, които пренасят разни неща, каси на самообслужване в хранителните магазини или използването на онлайн платформи за чат с колеги.

В повечето случаи дадена технология се внедрява, за да се подобри ефективността на работния процес и да се намалят разходите.

“Трябва да подобрим производителността чрез технологии,” казва пред CNBC Щефен Кампетер, главен изпълнителен директор на Конфедерацията на асоциациите на германските работодатели.

“Има връзка между използването на съвременни технологии и икономическия растеж и участието на пазара на труда в повечето общества,” казва Кампетер.

Около 37% от германците смятат през 2018 г., че технологичните промени ще повишат производителността на тяхната работа, според проучване на Gallup. Само 1% тогава заявяват, че тя ще намали производителността, докато 62% отговарят, че технологиите няма да окажат ефект.

Проучването също така показва, че германците не се страхуват, че роботите ще откраднат техните работни места.

Едва 10% от участниците в проучването посочват, че внедряването на повече технологии ще увеличи риска от това да изгубят работата си, докато 6% казват, че ще намали вероятността това да се случи.  Останалите са на мнение, че мобилизирането на повече технологии няма да окаже ефект.

Най-голямата икономика в Европа разполага и с най-големия запас от роботи в ЕС (близо половината от всички), според доклад на ЕК от 2020 г.

Повечето са внедрени в автомобилния сектор, но индустрията на храните и напитките, както и индустриите за промишлени машини или електроника също имат голям брой механични служители.

През 2015 г. в Германия е имало по повече от 20 робота на 1 000 служители в производството, по данни на Международната федерация по роботика, а техният брой вероятно се е увеличил през последните 8 години.

Хибридно бъдеще

Пълната дигитализация не е желателна в никоя сфера на работа, дори и да беше възможна. “Никой няма да повери баба си на робот,” казва Норма Щелер, главен продуктов директор в German Bionic.

German Bionic произвежда екзоскелети, които балансират тежестта на служителите на трудоемки работни места и поддържат потребителите в пози, в които ги предпазват от самонараняване.

Щелер смята, че секторът за полагане на грижи ще се облагодетелства от добавянето на роботи на работните места, предвид сериозния недостиг на служители и физически изтощителните длъжности.

Дигиализацията помага повтарящата се работа да бъде автоматизирана, предоставяйки на служителите възможността да се заемат с по-предизвикателни умствени задачи, казва Чагри Пехливан, главен изпълнителен директор на доставчика на роботизирани услуги Robot4Work.

Предоставянето на по-интензивните физически задачи на роботи също така помага на по-възрастните служители да се задържат на работа по-дълго, казва Пехливан.

“В крайна сметка, целта на интегрирането на роботи на работното място е да допълват човешките способности, а не да ги заменят,” допълва той.

Все по-голям брой по-възрастни хора все още работят в Германия, като заетостта във възрастовата група 55-64 години е нараснала от 62% през 2012 г. до 71% през 2021 г.

Този процент единствено ще нараства, тъй като Германия планира да вдигне възрастта за пенсиониране от 65 на 67 г. в следващите години.

Предизвикателства за дигитализацията

Германия страда от недостиг на служители с цифрови умения, а някои компании са “много назад,” когато става въпрос за използването на дигитални технологии, казва Улрих Валвей, заместник-директор на Германския институт за изследване на заетостта.

″Дигиталната компетентност, разбира се, е нещо, което трябва да се учи още от много рано - в училищата, а след това по време на стажове и в университета,” допълва той.

По данни на Евростат 48.92% от германското население има “основни или над основните дигитални умения,” което е под средното ниво от 53.92% за ЕС.

Близо 19% от хората казват, че имат “цялостни дигитални умения над средните,” което е под средното ниво от 26.46% за ЕС, а 3.58% от германците смятат, че “не притежават общи дигитални умения,” което е малко над средното ниво от 3.04% за ЕС.

Хората също така имат резерви относно това да се разчита на роботи. Например 70% от 1 000 германци, участвали в проучване на Gallup и Lloyd’s Register Foundation, казват, че не се чувстват в безопасност в автомобил, който не е шофиран от човек.

Компаниите, които се надяват да внедрят нова технология, трябва да преодолеят голям брой регулаторни пречки, за да гарантират безопасността на потребителите.

Едва след преминаването им дигитализацията може да започне да се превръща в безпроблемна част от работния ден.