Българската Solar MD откри нов завод за производство на батерии за съхранение на енергия в Русе.

Компанията е най-големият производител на системи от този тип в Африка, като има реализирани над 7000 проекта в последните 10 години.

Това съобщават от Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ), чийто член и съосновател е Solar MD.

Новото производство ще създаде 70 работни места, а инвестицията е в размер на около 3 млн. лв., по информация на Forbes.

У нас батериите, които се произвеждат в Китай, само ще бъдат сглобявани, като идеята е оптимизиране на доставките.

"Имаме клиенти в България, Румъния, Турция и в Близкия Изток. Тъй като доставките от Южна Африка са много бавни, решихме да отворим тази по-малка фабрика в Русе и да работим с местни партньори", обяснява пред БТА управляващият партньор на компанията Калоян Димов. 

"Откриването на нов завод за батерии е доказателство, че България може да привлича инвестиции не само във ВЕИ централи, а и в производството на технологии за декарбонизация. Очакваме до три години в страната да има над 6000 MW инсталирана мощност от вятърни и слънчеви централи", според председателя на Управителния съвет на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия Никола Газдов.

"Наличието на достъпни и сигурни системи за съхранение на енергия ще има ключова роля за балансирането и управлението на електроенергийната ни система", допълва той. 

Основаната през 2014 г. Solar MD е сред лидерите на пазара за съхранение на литиево-йонни батерии в Африка. Два пъти е носител на приза най-добра соларна компания в Кейптаун.

Освен с производство на продукти, се занимава със системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка.