Американските акции бяха обект на разпродажби в последната търговска сесия - на фона на опасенията на инвеститорите относно проблемите в банковия сектор.

Предстоящото решение на Федералния резерв за лихвения процент също остава във фокуса на вниманието на пазарните участници. 

Индустриалният бенчмарк Dow Jones падна с 1.08%, широкият S&P 500 отстъпи с 1.16%, а Nasdaq Composite регистрира понижение от малко над процент. Трите борсови индекса затвориха "на червено" за втора поредна сесия.

Банковите акции се понижиха най-силно, като секторният индикатор SPDR S&P Regional Banking ETF спадна с повече от 6%.

Трейдърите поставиха под съмнение стабилността на по-малките регионални финансови институции след кризата през март, която доведе до края на Silicon Valley Bank и First Republic Bank. Регионалните банки PacWest и Western Alliance отбелязаха спад в пазарните си оценки съответно с 27% и 15%.

Междувременно, акциите на JPMorgan Chase загубиха 1.6%, изтривайки част от печалбите си от предходната сесия, когато стана ясно, че банката ще придобие закъсалата регионална First Republic Bank.

Книжата на останалите водещи кредитори, включително Goldman Sachs и Citigroup, също се понижиха с повече от 2%. Тези на Bank of America паднаха с 3%.

Двудневното заседание на Федералния резерв, което започна вчера, се очаква да приключи с обявяването на ново повишение на лихвения процент с четвърт пункт. В момента инвеститорите оценяват шанса за ново увеличение на лихвите на около 85%.

Те ще очакват и сигнали от централните банкери дали ще запазят лихвените проценти стабилни след тази среща или ще продължат да затягат паричната политика в опит да овладеят инфлацията.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че страната може да достигне тавана на дълга по-рано от очакваното, което също допринесе за негативните настроения на Уолстрийт във вторник.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че страната може да изчерпи възможностите за плащане на дълговете си още на 1 юни.

На стоковите пазари тази сутрин петролът регистрира леко понижение. Фючърсите на американския лек суров петрол отстъпват с 0.2%, до ниво от 71.54 долара за барел, докато тези на сорта брент поевтиняха с 0.1 на сто, до 75.25 долара за барел. 

Несигурността на пазарите, свързана с банковите фалити в САЩ, пък отново тласна цената на златото нагоре. Ценният метал се приема като "актив убежище" от инвеститорите и тази сутрин добави 0.1% към стойността си до ниво от 2024 долара за тройунция. 

От края на миналата седмица златото поскъпна с близо 4 на сто.