Акциите на американските компании бяха подложени на разпродажби в сряда, предизвикани от опасенията, че рестриктивните политики на централната банка могат да тласнат икономиката към рецесия.

Широкият борсов индикатор S&P 500 загуби 0.25%, Nasdaq Composite падна с над 1,%, а единствено индексът на  "сините чипове" Dow Jones Industrial Average успя да затвори с минимален ръст от 0.24%.

Серия от индикатори показаха, че започват да се забелязват икономически "пукнатини". Ръстът на работните места в частния сектор не отговаря на очакванията, търсенето на жилищни заеми намалява въпреки падащите лихви по ипотечните кредити, а секторът на услугите губи инерция.

Това кара много икономисти и анализатори да предполагат, че затягането на паричната политика от страна на на Федералния резерв, предназначено да овладее инфлацията, вече постига желания ефект, но цената може да бъде доста висока. 

Към момента финансовите пазари оценяват вероятността централната банка да остави без промяна лихвените проценти на следващото си заседание през май на около 57%.

Доходността на американските държавни облигации се понижи допълнително, като референтната 10-годишна доходност достигна най-ниското си ниво от септември насам. 

Междувременно, щатският долар поскъпна спрямо водещите световни валути. Индексът на долара се повиши с 0.32%. Към момента еврото се търгува на ниво от 1.0891 спрямо американските пари. 

На стоковите пазари тази сутрин петролът отчете спад, повлиян от очакванията за наближаващата глобална рецесия, която би понижила търсенето на суровината. 

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняват с 0.7% до 80.08 долара за барел, а тези на сорта брент губят 0.6% до 84.47 долара за барел. 

Златото също отстъпи леко с 0.2% до 2031 долара за барел, но от началото на годината ценният метал, който се приема от много инвеститори като актив "убежище" във времена на несигурност, регистрира повишение от близо 11%.