Основните индекси на Уолстрийт записаха понижения във вчерашната сесия, като Dow Jones изгуби 0.8%, а S&P 500 затвори с 0.7% надолу. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с близо 0.5%.

Федералният резерв на САЩ вдигна основната си лихва с още 25 базисни пункта, а опасенията по отношение на регионалните банки в страната се завърнаха.

Акциите на калифорнийската банка PacWest поевтиняха с над 50% в следборсовата търговия. Спадът дойде след новината, че банката преценява стратегическите си опции, в това число и евентуална своя продажба.

В изявлението си след края на заседанието централната банка на САЩ смекчи реториката по отношение на бъдещите повишения на лихвите, като от него беше премахната фразата „допълнително затягане на политиката“.

По време на своята пресконференция обаче председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви, че комитетът по определяне на паричната политика смята, че ще е необходимо време за сваляне на инфлацията и не би било подходящо лихвите да се понижават.

Предстои публикуването на ключови данни за щатската икономика, които ще дадат индикации относно следващите стъпки на Фед.

По-късно днес се очаква броят на първоначалните молби за помощи при безработица, докато утре трябва да излязат данните за неселскостопанската заетост за април, като очакванията на анализаторите са, че щатската икономика е създала 180 000 нови работни места.

По-късно днес е заседанието и на Европейската централна банка (ЕЦБ), като се очаква тя също да повиши лихвите.

На валутните пазари днес доларът поевтинява спрямо повечето основни валути. Японската йена поскъпва с 0.1% спрямо долара до 134.51, след като вчера се оскъпи с над 1% спрямо щатската валута.

Еврото бележи ръст от 0.2% до 1.1083 долара, доближавайки се до върха си от миналата седмица.

Доларовият индекс за последно отчиташе понижение от 0.12% до 101.11, след като в предходната сесия отчете спад от 0.6%.

След пониженията от предходните дни, фючърсите на щатския лек суров петрол днес бележат ръст от 0.44% до 68.90 долара за барел, докато тези на брента отчитат повишение в цената от 0.62% до 72.78 долара за барел.

Спот цената на златото нараства с 0.13%, до 2 041 долара за тройунция.