Природният газ е смятан за перфектен енергиен източник на желаното от мнозина нисковъглеродно бъдеще, с което редица държави ще оставят в миналото изкопаемите горива.

Лошата новина - на фона на всички световни конфликти - едни от най-големите залежи от газ се намират в Русия и Иран.

Кои са останалите държави в топ 10 на най-големите притежатели на суровината в света?

5. САЩ

Както и при петрола, държавите с най-големи резерви от природен газ не са тези, които реализират най-сериозни количества на пазара. Според данни на ЦРУ, САЩ разполага с 13.2 трилиона куб. м резерви от природен газ.

В последните години най-голямата икономика в света е важен износител на втечнен газ. Плановете на страната в този сектор са големи, подкрепени от мащабни проекти.

4. Туркменистан

Данни на петролната компания BP сочат, че държавата разполага с впечатляващите 19.5 трилиона куб. м резерви от газ. За момента се черпи една малка част от тях, която се изнася основно за Китай и съседните държави. 

3. Катар

Резервите на Катар се оценяват на 24.7 трилиона куб. м. Доскоро страната беше лидер по износ на втечнен газ, преди да бъде изместена от тази позиция от САЩ.

Целта пред Катар е да повиши производствения капацитет с около 50% в следващите години.

2. Иран

Страната притежава резерви от природен газ от 32 трилиона куб. м, което представляват 16% от съвкупните доказани резерви в света. Общото производство за момента надхвърля 230 милиарда куб. м.

1. Русия

Около 20% от световните резерви, или 38 трилиона куб. м, са доказаните резерви на Русия от природен газ. В последната година производството и износът обаче намаляват, главно заради наложените санкции от страна на западните държави.

Най-големи количества газ от Русия се купуват от Китай и Турция.