Китайските инвестиции в Европа са се понижили до най-ниското си ниво за последното десетилетие, след като европейските държави затегнаха регулациите - в опит да възпрепятстват множество китайски придобивания.

Проучване на изследователската компания Rhodium Group и базирания в Берлин мозъчен тръст Merics показва, че през 2022 г. се наблюдава спад на китайските инвестиции от 22%.

Той отразява усилията на Европа да контролира по-стриктно продажбата на активи на Пекин, след като години наред много европейски правителства "ухажваха" китайските инвеститори, пише Financial Times.

Според данните от проучването, поне 10 от 16 инвестиционни сделки в секторите на технологиите и инфраструктурата, планирани през 2022 г. от китайски компании, не са завършени, главно поради възражения, повдигнати от властите в Обединеното кралство, Германия, Италия и Дания.

Няколко от прекратените сделки, като предложените придобивания на заводи за полупроводници в Германия и Обединеното кралство, са блокирани след прегледи на конкретната технология, към която имат интерес китайските инвеститори. 

В други случаи вече договорени сделки са анулирани или провалени след налагането на регулаторни разпоредби.

„Засиленият контрол на входящите инвестиции вероятно ще продължи през следващите години“, се казва в доклада на Агата Крац и Марк Вицке от Rhodium Group и Макс Зенглейн и Грегор Себастиан от Merics.

Авторите отбелязват, че тяхното проучване на 16 инвестиционни сделки в никакъв случай не е изчерпателно, тъй като правителствените прегледи на транзакциите често не се оповестяват публично.

Някои от сделките, блокирани от европейските регулатори, включват забраната на Германия за предложеното от Sai MicroElectronics придобиване на активите за автомобилни чипове на Elmos Semiconducto, спирането на Super Orange от Хонконг да купи компанията за електронен дизайн Pulsic в Обединеното кралство и анулирането на продажбата на производителя на военни дронове Alpi Aviation в Италия, който трябваше да бъде придобит от китайски държавен консорциум. 

Авторите на проучването подчертават, че все повече държави от ЕС затягат надзора върху китайските инвестиции, включително с правомощия да преразглеждат регулаторното одобрение за вече сключени сделки.

През 2023 г. механизмите за преглед ще влязат в сила в Белгия, Естония и Ирландия, в последната също със задна дата. Нидерландия също ще стартира по-широка система за мониторинг, която ще позволи прегледи на сделки с чувствителни технологии със задна дата.

Засиленият европейски контрол на придобиванията следва аналогичната тенденция, която се наблюдава в Съединените щати, където Комитетът по чуждестранни инвестиции стана по-активен в проверката на предложените китайски придобивания на американски технологични активи.

Общото ниво на китайски инвестиции в ЕС и Обединеното кралство е намаляло с 22% - до 7.9 милиарда евро през 2022 г., се посочва в доклада.

Нивото на инвестициите е много под регистрираните през 2016 г. 47.4 милиарда евро и е най-ниското от 2013 г. насам. Общата сума включва инвестиции "на зелено", както и сливания, и придобивания.

Другите фактори, които възпрепятстват инвестиционните потоци, включват пандемията от COVID-19, която силно ограничи пътуванията до Европа на китайските бизнесмени, както и вътрешния китайски контрол върху изходящия капитал.

Регулаторните бариери пред китайските придобивания в Европа означават, че инвестициите "на зелено" сега доминират в профила на Китай в Европа, възлизайки на 4.5 милиарда евро през 2022 г., или 57% от общата сума.

Важен фокус на китайските инвестиции е веригата за доставка на компоненти за електрически превозни средства. Няколко китайски компании за производство на батерии обявиха 17.5 милиарда долара инвестиции в Стария континент от 2018 г. насам.

„Интересът на Китай към Европа, която е вторият по големина пазар на електромобили в света след Китай, не е изненадващ.

Европейските държави имат сравнително добра инфраструктура за зареждане и щедри държавни субсидии за покупките на електрически првозни средства, разработени в рамките на по-широка зелена програма за декарбонизиране на автомобилния транспорт“, се казва в доклада на Rhodium Group и Merics.

И докато китайските инвестиции в Европа намаляват, европейските инвестиции в китайския автомобилен сектор достигат рекордно високо ниво, на фона на усилията на компаниите да си върнат пазарния дял от бързоразвиващите се китайски производители на електрически превозни средства.