Европейските инвестиции в китайския автомобилен сектор достигат рекордно високо ниво, на фона на усилията на компаниите да си върнат пазарния дял от бързоразвиващите се китайски производители на електрически превозни средства.

Преките европейски инвестиции в автомобилния сектор на Китай достигнаха 6.2 милиарда евро миналата година, докато инвестициите във всички останали сектори възлизат на 1.5 милиарда евро, според данните на американската изследователска група Rhodium, цитирани от Financial Times.

Това е драстична промяна спрямо 2018 г., когато общата сума на инвестициите в автомобилната индустрия беше 1.7 милиарда евро, в сравнение с 5.5 милиарда евро в останалите сектори.

Скокът от миналата година отразява и увеличаването на дела на германския автомобилен гигант BMW в съвместното предприятие с неговите китайски партньори.

Потокът на инвестициите илюстрира доминацията на автомобилния сектор в чуждестранните вложения, въпреки влошените връзки между Запада и Пекин, както и засиления контрол върху чуждестранния бизнес в Китай.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през март обяви по-твърда позиция спрямо китайското правителство, като част от стратегията за намаляване на риска, сигнализирайки за по-строги ограничения върху търговията с чувствителни технологии.

Чуждестранните компании се опитват да защитят своя пазарен дял в Китай - най-големия автомобилен пазар в света.

Сделките на капиталовия пазар, насочени към китайския автомобилен сектор, включващи чуждестранни компании (включително и американски), възлизат на 9.6 милиарда долара през първото тримесечие на 2023 г., според данни на Dealogic.

Те включват всички сливания и придобивания, покупки на акции и предстоящи сделки.

Въпреки това, анализаторите предупреждават, че ръстът на чуждестранните разходи не гарантира, че производителите на конвенционални автомобили, като Volkswagen, Ford, General Motors и Toyota, могат да си върнат загубените позиции.

Китайските компании, подкрепени от щедрите държавни субсидии и интегрираните си вериги за доставки, постепенно завземат "територията" на чуждестранните си конкуренти.

„Инвестициите са необходими, ако чуждите компании искат да останат в играта, но не са достатъчни, за да я спечелят. Тази цел изисква преосмисляне на целия им бизнес модел“, коментира пред FT Бил Русо - основател на базираната в Шанхай консултантска компания Automobility и бивш ръководител на Chrysler в Китай.

Главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Ола Келениус заяви пред германски медии през уикенда, че прекъсването на връзките с Китай би било „немислимо за почти цялата германска индустрия“.

Данните на Rhodium не включват преките чуждестранни инвестиции на Съединените щати в Китай, инвестицията на Volkswagen от 2.4 милиарда евро в китайската компания за дизайн на чипове Horizon Robotics, обявена през октомври, както и плана на германския автомобилен производител да похарчи 1 милиард евро за център за иновации в страната.

Чуждестранните автопроизводители, начело с германските, японските и американските марки, представляваха почти две трети от продажбите на автомобили в Китай преди пет години. В момента този дял е ерозирал до около 50 на сто.

И докато Китай остава един от най-големите генератори на приходи за много международни производители на автомобили, местните компании доминират все по-силно в категорията на електрическите превозни средства.

Осем от десетте най-продадени електрически модела в Китай тази година са на местни марки, според данни на Automobility.

BYD - категоричният пазарен лидер, подкрепян от американския милиардер Уорън Бъфет, отбеляза ръст на продажбите от 80% през първите три месеца на тази година, в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., заемайки 39% пазарен дял.