Въпреки пазарната волатилност и опасенията около икономиката напоследък, Уорън Бъфет - главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, отговаряше със спокоен глас на въпросите по време на тазгодишното събрание на акционерите на компанията, провело се през уикенда.

Това не означава, че Бъфет не очаква известни сътресения в бъдеще. Той заяви, че при търговските имоти може да има проблеми на фона на по-виските лихви, а банките може да бъдат поставени под по-голям натиск, но отбеляза, че депозитите са в безопасност.

Що се отнася до икономиката, Бъфет заяви, че неговите компании ще отчетат по-ниска печалба на годишна база на фона на забавянето на икономическата активност. Оракулът от Омаха също така каза, че Berkshire Hathaway няма да придобива петролната компания Occidental Petroleum.

Легендарният инвеститор обаче беше по-оптимистично настроен относно перспективите пред инвестициите в стойност.

“За 58-те години, в които ръководим Berkshire, бих казал, че има огромно увеличение в броя на хората, които правят глупави неща,” заяви той, визирайки възможностите за печелене на пари.

Бъфет също така не очаква доларът да бъде детрониран като световна резервна валута скоро.

99-годишният Чарли Мънгър, който е наричан дясната ръка на Бъфет, пък коментира изкуствения интелект. Той заяви, че “макар роботиката да заема все по-голямо място в света,” остава “скептичен относно част от въодушевлението около AI.”

Бъфет каза, че следи парите в обращение, определяйки това като “една от най-интересните цифри” и разкритикува онези, които преди това казваха, че “кешът е боклук” през 2007 и 2008 г.

“Счетоводният баланс на Федералния резерв е нараснал от 800 млрд. долара до 2.2 трлн. долара, а повечето от тези пари са 100-доларови банкноти. Наистина бих искал да знам къде са всичките тези пари,” заяви Бъфет.

“Всеки, който смята, че кешът е боклук, трябва да погледне счетоводния баланс на Федералния резерв. Вярвайте ми, това не е така.”

Илон Мъск

Двамата ръководители на Berkshite коментираха и Илон Мъск, като заявиха, че той успява, „нагърбвайки се с невъзможни неща,” но посочиха и разликите межди тях и него. “Илон Мъск се надценява, но е много талантлив,” заяви Мънгър.

Мъск  “нямаше да постигне всичко това, ако не си беше поставял неразумно екстремни цели. Той се заема с невъзможното и го прави. Точно обратното, ние с Уорън търсим лесната работа”, заяви Мънгър.

Бъфет потвърди, че с Мънгър нямат намерение да се конкурират с Мъск, а Мънгър допълни, че двамата „не искат толкова много провали”.

По отношение на енергийния преход, Мънгър заяви, че се говорят много неверни неща за климатичните промени, но енергийният преход има смисъл по няколко основни причини.

“Дори и да не се притеснявахме за глобалното затопляне, би имало смисъл да преминем към възобновяеми енергийни източници, за да запазим нашите въглеводороди,” заяви Мънгър.

Той също така посочи, че не е сигурен доколко ще се влоши положението с климатичните промени.

Една от причините, поради които хората искат да присъстват на годишното събрание на акционерите на Berkshire, е мъдростта, която Бъфет предоставя за живота като цяло. Тази година той отново не разочарова.

“Трябва да напишете сами своя некролог и след това да се опитате да разберете как да живеете според написаното в него,” заяви той. Бъфет също така подчерта важността на добротата, заявявайки, че познава богати хора, които са си отишли от този свят без приятели.

Когато става въпрос за инвестиции, най-важното нещо е да не правите грешки, които напълно да сринат стратегията ви, заяви той, допълвайки, че човек би трябвало да избягва задълженията извън жилищната ипотека.

“Никога не трябва да имате и една нощ, в която да се притеснявате за инвестиции, ако предположим, че въобще имате пари за инвестиране,” казва Бъфет.

Мънгър пък препоръча хората да търсят “отложено удовлетворение.”

Криптовалути

Не е сериозно да се мисли за „токени“, като за световната резервна валута, заяви Бъфет. По негови думи хората може и да губят вяра в долара, но това не означава, че е дошло времето на биткойна да заблести.

“Забравете за всички играчки, не е сериозно да се мисли за каквито и да било токени, това е лудост,” когато става въпрос за световната резервна валута. “Лудост обаче е и да продължава печатането на пари”, каза още Бъфет.

Мънгър допълни на шега, че “на определен етап печатането на пари за закупуването на лодки ще стане контрапродуктивно.”

Банковата система

Бъфет очаква, че проблемите в банковия сектор биха могли да продължат, но заяви, че депозантите не трябва да се притесняват за парите си.

“Ние държим парите си в кеш и държавни ценни книжа в Berkshire,” заяви Бъфет. “Искаме да сме на линия, ако банковата система, дори и временно, блокира по някакъв начин. Не би трябвало това да се случи. Не смятам, че ще се случи, но мисля, че би могло.”

Бъфет използва остри думи по отношение на фалиралата First Republic Bank, като заяви, че трябва да има наказание за ръководителите на лошо управляваните банки.

Конфликтът между САЩ и Китай

Напрежението между САЩ и Китай е ненужно вредно и за двете държави, смятат Бъфет и Мънгър.

Конфликтът е “глупав, глупав, глупав,” заяви 99-годишният Мънгър, допълвайки, че всяка от двете страни трябва да отговаря на глупостта с доброта. Той смята, че САЩ трябва да се разбира добре с Китай и да има много свободна търговия с развиващата се страна.

“Ще бъдем конкурентни, но трябва да преценяваме доколко преди другата страна да реагира,” заяви Бъфет.

Кой ще наследи Бъфет?

По време на тазгодишното събрание на акционерите 92-годишният Бъфет потвърди, че Грег Ейбъл ще бъде неговият наследник в компанията и заяви, че други ключови позиции ще бъдат определяни от Ейбъл и Аджит Джейн, който ръководи застрахователната дейност на компанията, когато дойде времето за това.