Саудитската петролна компания Saudi Aramco обяви тримесечните си резултати, показващи спад на печалбата от 19%, пише CNBC.

Компанията, която е третата най-скъпа в света - след Apple и Microsoft, отчете печалба от 31.9 млрд. долара срещу 39.5 млрд. долара за същия период година по-рано.

Основната причина е поевтиняването на петрола на световните пазари. Резултатът все пак е по-добър от прогнозите на пазарните наблюдатели, възлизащ на средните 30.5 млрд. долара.

Aramco ще изплати през настоящото второ тримесечие дивидент в размер на 19.5 млрд. долара за първите три месеца на годината. 

Най-големият производител на петрол в света съобщи, че планира да плаща и дивидент, базиран на представянето на компанията. Той ще е допълнителен към посочените по-горе 19.5 млрд. долара, възлизайки на между 50 и 75% от свободния паричен поток.

През 2022 г. Saudi Aramco плати на правителството на Саудитска Арабия и останалите си акционери съвкупните 75.8 млрд. долара дивидент.

Според прогноза на Bloomberg, сумата може да нарасне с около 20 млрд. долара, равняващи се на дивидента, който Microsoft разпредели за миналата година.