Когато Макс и Джой Улфайн започват да търсят своя мечтан италиански дом преди около 28 години, те не предполагат, че в крайна сметка ще купят запуснат замък в Тоскана.

Но предприемачите, живеещи в Обединеното кралство, бързо се влюбват в Castello di Fighine - занемарена средновековна крепост с прилежащо селце, когато се натъкват на нея през 1995 г.

Оттогава Улфайн превръщат замъка, кацнал на 650 метра над морското равнище в община Сан Кашано дей Бани, близо до границата с Умбрия, в много пищен втори дом.

„Вложихме много труд и любов тук, преодолявайки предизвикателствата. И много, много пари, за да върнем това място отново към живот“, казва Джой Улфайн пред CNN. „И като си помисля, че никога не сме искали да притежаваме замък...“

Дом в замък

Двойката казва, че е разгледала десетки неподходящи имоти из Италия, преди замъкът на хълм, заобиколен от маслинови горички, да привлече вниманието им. „Един ден брокерът ни каза: „О, има едно място в Тоскана, но не е за вас, няма да ви хареса“, разказва Джой.

Заинтригувани, те пътуват до селцето Фигине, за да разгледат замъка. Посрещнати са от изключително занемарена, покрита с бръшлян сграда с високи сводести тавани и няколко стаи, включително винарска изба.

Въпреки че е полуразрушен, семейстното вижда огромен потенциал в Castello di Fighine, чувствайки, че това е правилното място за тях. Те са пленени от вечното усещане на замъка, който все още е заобиколен от 1.5 метра дебели отбранителни стени с осмоъгълни кули.

„Посетихме Фигине и беше просто много романтично, въпреки че замъкът се разпадаше на парчета, покрит с бръшлян и мъх“, обяснява Джой Улфайн. „Беше невъзможно да се подмине.“

Те купуват крепостта, която принадлежи на аристократично семейство по онова време, и се заемат с четиригодишната й реновация. След като събарят растителността, покриваща замъка, откриват още една кула.

Дълга реставрация

По-късно семейството решава да купи някои от порутените къщи в околното селце и започва да ги реновира, след като завършват по-голямата част от работата по Castello di Fighine. Този процес отнема още осем до десет години.

Днес те са много горди от целия проект и го смятат за истински подвиг, особено след като постоянно трябва да поддържат връзка с местното кметство и италианската правителствена служба, отговаряща за наследствените имоти.

„Замъкът е класифициран като историческа сграда, така че без необходимите разрешителни не бихме могли да преобърнем дори един камък“, добавя Джой Улфайн.

Съгласно италианското законодателство, всички структурни промени, които биха могли да променят оригиналната архитектура и предназначение на исторически имот, трябва да бъдат наблюдавани и разрешени от съответната служба, което налага много ограничения върху работата.

Въпреки че процесът по обновяване далеч не е лесен, упоритостта на Улфайн се отплаща и те са много доволни от своята красиво реставрирана крепост. Стаите в замъка са напълно ремонтирани със зашеметяващи резултати.

Дори старата плевня е преустроена в зала за приеми, докато градините на замъка се отличават с красиви живи плетове, кипариси, лимонови дървета, лози и рози. Семейството посещава частното си убежище колкото често може и се чувства у дома си в него.

Луксозно убежище

„Идваме тук веднъж месечно от Лондон, за да се отпуснем, обичаме тишината, спокойствието и пълното уединение на нашия замък“, казва Джой Улфайн.

И въпреки че пазят замъка само за себе си, те преустройват съседните къщи в пет зашеметяващи вили с басейни и два апартамента, които отдават под наем.

Те купуват старото селско училище и го превръщат в ресторанта от висок клас Ristorante Castello di Fighine. Световноизвестният немски готвач Хайнц Бек работи като управител на заведението с една звезда Мишлен.

Въпреки че голяма част от Фигине сега принадлежи на Улфайн, все още има шепа местни жители, запазили домовете си, отказвайки да изоставят древното селце. Разположено близо до Сиена, Орвието, Монтепулчано и Пиенца, то предлага зашеметяваща гледка към Южна Тоскана.

Посетителите могат да се разходят по тесните алеи на селцето, да посетят малкия площад и да се любуват на древните каменни стени, покрити с цветя. Фигине има частен театър и обновен малък параклис от 16 век, където се провеждат сватби и други специални събития.

Построен през 11 век като военен наблюдателен център, Castello di Fighine е свързан с главния път с една единствена неасфалтирана пътека. Векове наред благороднически фамилии, като Висконти, Медичи, Орсини и дори папата, се борят за контрол над замъка и неговата територия.

Исторически имот

Според Паоло Морели, бивш кмет на населено място в района, Фигине започва да запада през 1700 г., когато стратегическата му защитна роля намалява. Тъй като условията на живот в селото стават все по-трудни, местните семейства го напускат в търсене на по-светло бъдеще другаде.

Исторически документи от 1746 г., открити от Морели, показват, че селцето е обитавано само от 17 семейства на този етап, което възлиза на население от едва 60 души. Замъкът оцелява, но е пренебрегван в продължение на много години.

„През 1606 г. той преминава в ръцете на благородник от Рим, наречен маркиз на Фигине, чийто потомци живеят в крепостта близо четири века, докато не е продадена на Улфайн“, казва Морели.

По времето на икономическия бум на Италия след Втората световна война населението на Фигине се свива до около дузина души.