Българската компания за наносателити EnduroSat, набра 10 млн. долара финансиране от серия А с основно участие на европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, която е фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Настоящи акционери, като германския фонд за начално финансиране Freigeist Capital, също са се присъединили към кръга.

Мисията на EnduroSat е да трансформира сложната индустрия на сателитите в рационализирана услуга за данни, предоставяйки незабавен достъп и трансакции с космически данни в облака от стотици сензори в орбита.

С уникалната си сателитна технология компанията предоставя лесен достъп до Космически данни без стандартните правни, технически или логистични предизвикателства.

От изстрелването на първия си тестов спътник през 2018 г. компанията е оказала успешна подкрепа на над 210 клиента, множество мисии и е доставил над 2 500 сателитни модула, летящи в орбита на борда на сателитите на клиенти. EnduroSat планира в следващите три години да подкрепи десетки нови космически клиенти в орбита, като следващите 5 мисии вече са напълно ангажирани. 

Новата инвестиция ще даде възможност на компанията да скалира своята дейност, да достигне до по-широкия пазар на сателити, да включи сателитната констелация сред своите услуги, както и да подобри още повече сателитните си технологии.

С новите си офиси в Люксембург, Берлин, Тулуза, Неапол и Делауеър, компанията планира да увеличи екипа си, които в момента наброява 130 души.

Компанията също така отвори нов Космически център в София с 3 200 кв. м. офис площи и 700 кв. м лаборатории за космически тестове, монтаж и квалификация.

EnduroSat отчита рекордно първо тримесечие на 2023 г. Компанията бележи ръст от над 200% на годишна база в шеста поредни години и увеличава значително клиентската си база в САЩ и Европа приближавайки се бързо към целта си да осигури достъпен достъп до космически данни.

„Наистина съм въодушевен да приветствам на борда екипа на CEECAT Capital. Те демонстрираха истинска трудове етика, разбиране и ентусиазъм към това, което се опитваме да изградим и невероятен опит, за да ни помогнат да се изкачим до следващото ниво. Заедно ние ще преследваме нашата визия за универсално достъпен космос. Очаквам с нетърпение следващите стъпки от нашето развитие”, каза Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat.

“Въодушевени сме да си партнираме с Райчо и EnduroSat по пътя им към превръщането в глобален лидер в тази нова глава на растеж на космическата индустрия.

EnduroSat се очертава като водещ играч на бързо разрастващия се пазар на малки сателити. Планираме да работим с Райчо за ускоряване на глобалния растеж на компанията и да му помогнем да постигне визията, която има от началото на това пътешествие преди 10 години“, заяви Антъни Столкър, партньор в CEECAT Capital.