Dronamics - първата карго-дрон компания в света с лиценз да развива дейност в Европа, обяви, че е набрала 40 млн. долара финансиране от фондове за рисков капитал и бизнес ангели, преди предстоящия си кръг на финансиране от Серия А.

Сумата включва средства, получени от Founders Factory, Speedinvest и Eleven Capital, както и най-скоро от Стратегическия фонд за развитие (SDF) - инвестиционното подразделение на базирания в Обединените арабски емирства Tawazun Council.

“Инвестициите от страна на SDF, Founders Factory, Speedinvest и Eleven Capital представляват силно потвърждение на нашата цел да доставим решението си за товарни дронове до повече хора и компании по света.

Тяхното доверие в Dronamics потвърждава силата на нашия бизнес модел, а ние сме въодушевени да продължим да се разрастваме и да постигаме успехи с помощта на нашите инвестиционни партньори”, заяви Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics. 
 
Инвестицията на подразделението за рискови капитали на SDF в Dronamics е стъпка към създаването на базирано в ОАЕ смесено дружество, което ще разшири капацитета на компанията и ще подкрепи бъдещото установяване на дейност на Dronamics в ОАЕ като един от основните хъбове за региона на Близкия изток и Северна Африка.

Чрез създаването на смесено дружество за производство, DSF ще се превърне в основен партньор в базираното в ОАЕ смесено дружество със значителни допълнителни инвестиции.

“SDF инвестира в аерокосмически и транспортни компании, които могат да подобрят придвижването на хора и товари по един устойчив и рентабилен начин. Когато става въпрос за Dronamics, икономическите показатели на компанията са много обещаващи, а потенциалните ѝ потребители ще се възползват от бързите и ефективни доставки на товари.

Като един от най-новите стратегически инвеститори в Dronamics, SDF ще работи в тясно сътрудничество, за да подкрепи продължаващия растеж на компанията в ОАЕ и в световен мащаб”, заяви Абдула Насър Ал Джаабари, управляващ директор и главен изпълнителен директор на SDF.

Набраните 40 млн. долара са в допълнение към сумата от 2.5 млн. евро, която Dronamics получи под формата на грант от Европейската комисия по програмата Accelerator на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ), както и към материалния ангажимент на ЕСИ да подкрепи кръга на финансиране от Серия А на Dronamics с още 12.5 млн. долара под формата на дялова инвестиция.  

Днес акциите на компанията, търгувани на Beam пазара на Българска фондова борса, се пласират на цена от 3.12 лева за брой, без изменение спрямо ден по-рано.